/ -SHUTTERSTOCK
05/12/2023 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kiš sa prazilukom najukusnije zimsko jelo

Sezona je praziluka pa je treba maksimalno iskoristiti jer je izuzetno zdrav ali i jako ukusan

Sastojci:

3 velika praziluka, samo bijeli i svijetlozeleni dio

2 kašike ulja

1 čen bijelog luka

2 žumanca

1 cijelo jaje

1 pakovanje lisnatog tijesta

¾ šolje mlijeka

100 g narendanog punomasnog sira

so i biber po ukusu

Priprema: Zagrijte rernu na 180 stepeni. Razvijte oklagijom lisnato tijesto na 4 mm debljine. Stavite ga u vatrostalnu činiju ili tepsiju podmazanu puterom i izbockajte viljuškom. Testo treba da zahvati i strane. Dobro operite i ocijedite praziluk, a zatim ga isjecite na kolutove.

Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi i dodajte praziluk i prstohvat soli. Pržite sve dok ne omekša, povremeno promiješajte.

Dodajte sitno isjeckan bijeli luk i prodinstajte pola minuta. Sklonite sa šporeta.

Umutite žumanca i jaje u srednjoj posudi. Lagano četkicom premažite lisnato tijesto umućenim jajima. Stavite u zagrijanu rernu 10 minuta, pa izvadite.

Dodajte so (oko ½ kašičice), biber i mlijeko u jaja i umutite.

Praziluk rasporedite u ravnom sloju po lisnatom tijestu. Odozgo pospite sir u ravnom sloju.

Preko sipajte umućena jaja i mlijeko.

Stavite u rernu i pecite 30 minuta, ili dok ne porumeni. Ostavite da se hladi petnaestak minuta prije služenja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. novembar 2024 21:11