Kolač od dvije vrste čokolade
Čokoladna kremasta poslastica u kojoj ćete uživati.
Sastojci:
Kora:
– 5 bjelanaca
– 120 g šećera
– 100 g mljevenih oraha
– 1 kašika brašna
Krem:
– 1l mlijeka
– 5 žumanaca
– 3 pudinga od vanile
– 6 kašika brašna
– 100 g šećera
– 250 g maslaca
– 200 g mliječne čokolade
– 200 g bijele čokolade
Priprema:
Prvo pripremite krem kako bi mogao da se ohladi.
U posudu dodajte žumance, puding od vanile, šećer, brašno i malo mlijeka i sve pomiješajte.
Ostatak mlijeka stavite da se kuva. Kada mlijeko provri, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljene sastojke.
Sve zajedno vratite da se kuva na umjerenoj temperaturi, uz stalno miješanje. Možete koristiti i mikser, ako vam je lakše.
Vruć krem jednako rasporedite u dvije posude. U jednu posudu dodajte izlomljenu mliječnu čokoladu i mutite mikserom dok se čokolada sasvim ne istopi.
U drugu posudu dodajte izlomljenu bijelu čokoladu, i takođe mutite mikserom dok se ne istopi.
Oba krema pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se ohlade.
Kada se ohlade, opet ih izmiksajte. Zatim u svaku dodajte po pola pripremljenog maslaca koji je bio na sobnoj temperaturi i opet izmiksajte.
Kora sa orasima:
Umutite bjelanca dok ne očvrsnu i postepeno dodajite šećer. Kad dobijete čvrst snijeg, dodajte brašno i mljevene orahe i sve sjedinite.
Kalup dimenzija 21 x 35 cm nauljite i pobrašnjavite, pa rasporedite smjesu. Stavite da se peče u zagrijanu rernu na 180 stepeni, oko 25 do 30 minuta. Ostavite pečenu koru da se ohladi.
Slaganje
Na koru rasporedite pola svijetlog krema, pa pola tamnog krema. Zatim dodajte preostali svijetli i na kraju preostali tamni krem.
Umutite šlag i premažite kolač. Stavite ga u frižider preko noći da se stegne. Po želji posuti rendanom čokoladom.