Kolač sa orasima i pomorandžama, sočan a jednostavno se priprema.
Sastojci:
Biskvit:
– 120 g maslaca
– 210 g šećera
– 4 jaja
– 1 pomorandža
– 1/8 l mlijeka
– 180 g brašna
– 1/2 kesice praška za pecivo
– 100 g oraha
Glazura:
– 120 g šećera
– 1 pomorandža (sok)
Priprema:
Sameljite orahe, a zatim umutite čvrst snijeg od bjelanaca dodavši im mrvicu soli.
Iscijedite pomorandžu u posebnu posudu.
Miješajte mikserom omekšali maslac sa šećerom, pa dodajte jedno po jedno žumanace.
Dodajte smjesi iscijeđeni sok od pomorandže i 1/8 l mlijeka i mutite dok smjesa ne naraste.
Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, pa umućenoj smjesi naizmjenično dodajte malo po malo brašna, orahe i snijeg, lagano miješajaći smjesu sve dok se svi sastojci ne sjedine.
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
U maslacem premazani pleh sipajte smjesu, poravnajte i pecite oko 25 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen.
Dok se kolač peče iscijedite sok još jedne pomorandže i promiješajte ga sa šećerom.
Vruć pečen kolač prelijte glazurom i ostavite još desetak minuta u ugašenoj rerni dok kolač ne upije sav sok, a površina postane glazirana. Kad se ohladi isijecite ga na kocke.