/ -SHUTTERSTOCK
30/09/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Krem supa od tikve najukusnije i najzdravije jesenje jelo

Početak jeseni nagovještavaju hladni dani kojima svjedočimo, ali i prve supe od tikve. Dakako, tu su i prvi pečeni kesteni, rižoto sa šumskim gljivama te još nekoliko naznaka da ulazimo u možda i najuzbudljiviju sezonu – barem kad je riječ o sezonskim namirnicama i jelima. Topla, kremasta supa od tikve pravi je "comfort food", a ne može biti zdravija!

Sastojci

2 kašike maslinovog ulja

2 glavice luka sitno nasjeckane

1 kg tikve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće

700 ml temeljca od povrća ili piletine

150 ml pavlake za kuvanje

začini po izboru: so, biber, cimet, kurkuma, čili

Priprema

Zagrijte dvije kašike maslinovog ulja u velikoj šerpi, zatim lagano dinstajte dva sitno nasjeckana luka otprilike pet minuta, dok ne omekšaju. Dodajte tikvu narezanu na kockice, pa nastavite kuvati 8-10 minuta uz povremeno miješanje, dok ne počne omekšavati i dobijati zlatnu boju. Ulijte 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca i začinite solju i biberom.

Kuvajte na laganoj vatri 10 minuta, dok tikva ne omekša. U lonac ulijte 150 ml pavlake za kuvanje, ponovno prokuvajte, pa štapnim mikserom ili u blenderu napravite gustu kremastu supu.

Za baršunastu konzistenciju možete supu izliti kroz gusto cjedilo. Začinite je po ukusu, a zatim poslužite posutu krutonima i sjemenkama i pokapanu s još maslinovog ili tikvinog ulja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
TIKVAČORBARECEPT
30. novembar 2025 06:40