Pažljivo odabrani začini daju joj karakter i dubinu, dok se kremasta tekstura savršeno slaže s lagano tostiranim hljebom koji je neizostavan za potpuni doživljaj. Iako jetra nije za svakoga, u ovakvom izdanju ona donosi dozu gvožđa i proteina, a bez vještačkih dodataka koje nalazimo u industrijskim verzijama. Umjereno konzumirana, ova pašteta može biti i gurmanski užitak i nutritivno vrijedna užina.
Sastojci
350 g pileće jetrice
50 g crvenog luka
2 češnja bijelog luka
2 kašikice soli
1 kašikica bibera
100 g maslaca
1 kašikica mješavine začina
1 kašikica mljevene crvene paprika
tost hljeb
začinsko i mikrobilje za dekoraciju
Priprema
Crveni luk sitno nasjeckati, pa dinstati na maslacu i maslinovom ulju. Dodati sjeckani bijeli luk, pa očišćenu pileću jetricu. Posoliti, pobiberiti, dodati mješavinu začina i mljevenu crvenu papriku. Kada su se sastojci sjedinili u blender staviti proprženu jetricu i maslac. Izblendati da se dobije kremasta masa i servirati na tost. Dekorisati sa začinskim ili mikrobiljem, ljubičastim ili mladim lukom.
(klix.ba)
