
Fantastična poslastica koja se brzo priprema.
Sastojci:
– 150 g šećera
– 250 g brašna
- kesica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 150 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 2 vanilin šećera
- 2 kesice čokoladnih mrvica
- 2 šake grubo mljevenih lješnika
Priprema:
Za mafine je najbitnije da se mokri i suvi sastojci spajaju odvojeno, da se sve miješa tek toliko da se lijepo sjedini i da se uvijek stavljaju mokri sastojci u suve.
Pomiješati šećer, brašno, prašak za pecivo, so i vanilin šećer.
Maslac otopiti i ohladiti, a jaja viljuškom umutiti.
U drugu činiju pomiješati mlijeko, otopljeni i ohlađeni maslac i umućena jaja.
Dodati mokre sastojke u suve i promiješati varjačom sve da se lijepo sjedini.
Dodati čokoladne mrvice i krupno mljevene lješnike. Dio lješnika sačuvati za posipanje pred pečenje.
U kalupe za mafine staviti korpicje i puniti 2/3, da bi ostalo mesta da mafini narastu. Posuti lješnicima.
Peći od 15 do 20 minuta, zavisno od rerne.
Gotovi su kada čačkalicu ubodete u tijesto, a ona izađe čista.