Mafini sa fetom i bundevom koji brzo nestaju sa tanjira.
Sastojci:
Za pire od bundeve:
– 200 g bundeve
– 50 g maslaca
– 50 ml mlijeka
– so, biber prstohvat kurkume
Za mafine:
– pire od bundeve
– 200 g brašna
– 2 jaja
– 1 prašak za pecivo
– 100 ml gustog jogurta
– 150 g fete
– šaka sjemenki od bundeve
– so, biber
Priprema:
Pripremite pire od bundeve. Bundevu nasjeckajte na kockice i prelijte vodom. Kuvajte je 20 minuta na umjerenoj temperaturi.
Procijedite bundevu, dodajte mlijeko i maslac, začinite i pretvorite u pire pomoću štapnog miksera.
U jednoj posudu pomiješajte jaja, pire od bundeve, jogurt i fetu, a u drugoj brašno i prašak za pecivo. Mokre i suve sastojke sjedinite u glatku smjesu.
Smjesu stavite u kalup za mafine, a na vrh svakog mafina stavite nekoliko sjemenki bundeve. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.