/ -SHUTTERSTOCK
23/06/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mediteranska salata sa sočivom je prava proteinska bomba

Ljeto je vrijeme kada priroda nudi bogatstvo svježih namirnica, a organizam traži lagane, ali hranljive obroke. Upravo zato je ova mediteranska salata sa sočivom pravi izbor za tople dane, posne obroke ili jednostavno kada želite nešto zdravo, ukusno i brzo.

Sastojci:

Za dresing:

Sok od 2 velika limuna

1 do 2 čena bijelog luka (sitno sjeckana ili izgnječena)

So po ukusu

Biber po ukusu

1/2 kašičice čilija

80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Za salatu:

1 šolja zelenog sočiva (dobro ispranog)

1 lovorov list

1 veći krastavac (isječen na veće komade)

2 paprike, očišćene i isjeckane

2 mlada luka, sitno sjeckana

šaka svježeg peršuna, sitno sjeckanog

šaka svježe nane, sitno sjeckane.

Priprema:

U šerpi pomiješajte isprano sočivo sa lovorovim listom. Nalijte vodom tako da pokrije sočivo za nekoliko centimetara. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok sočivo ne omekša, ali ostane čvrsto (oko 20-25 minuta). Procijedite, izvadite lovorov list i ostavite da se ohladi.

U manjoj činiji pomiješajte limunov sok, bijeli luk, so, biber i čili. Postepeno dodajte maslinovo ulje uz stalno miješanje dok se ne sjedini.

U velikoj posudi pomiješajte ohlađeno sočivo, krastavac, papriku, mladi luk, peršun i nanu. Prelijte sve pripremljenim dresingom i nježno promiješajte da se sastojci sjedine.

Ostavite salatu da odstoji barem 15-20 minuta prije služenja kako bi se ukusi sjedinili. Može da stoji i duže u frižideru, pa je odlična i kao obrok za ponijeti.

Ovu salatu možete jesti kao obrok, ali i kao prilog uz grilovano meso ili ribu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. decembar 2025 01:41