Mramorni kuglof sa bademima i rumom fantastičnog ukusa.
Sastojci:
– 4 žumanca
– 280 g šećera
– 2 vanil šećera
– 120 g omekšanog maslaca
– 50 g sitno sjeckanih badema
– 10 kašika mlijeka
– 3 kašike ulja
– 280 g pšeničnog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 4 bjelanca
– 2 kašike kakaa
– 2 kašike ruma
– šećer u prahu
Priprema:
Pjenasto izmiješajte žumanca i šećer, dodajte vanilin šećer, omekšali maslac i sjeckane bademe.
Zatim postupno dodajte mlijeko i ulje, a na kraju naizmjenično umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i čvrstim snijegom od bjelanaca.
Od pripremljene mješavine odvojite jednu trećinu smjese, pa joj dodajte kakao i rum.
Kalup namastite maslacem i izlivajte red žute smjese, pa red smeđe, dok ne potrošite svu smjesu.
Kuglof pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 30 minuta.
Pečeni kuglof odmah izvadite na podlogu i ostavite da se ohladi.
Prije posluživanja kuglof pospite šećerom u prahu.