Ova poslastica može se držati u frižideru dvije do tri sedmice, a ako se tegle dobro zatvore i vakumiraju, čak i dva do tri mjeseca.
Potrebni sastojci:
800 grama cvjetova zove i kriški limuna (ostataka od pripreme sirupa), 150-200 mililitara sirupa od zove ili jabukovog, limunovog soka ili vode, 175 grama šećera, dvije kašike vanillin šećera.
Priprema:
U šerpu ubacite cvjetove zove i kriške limuna koje su ostale od sirupa. Dodajte šećer, vanillin šećer i sirup. Sve sastojke dobro promiješajte, stavite da se kuvaju, pustite da prokuvaju, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte 15-20 minuta uz povremeno miješanje.
Tokom kuvanja usitnite sve štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu teksturu. Ukoliko volite da ostanu dijelovi limuna, nekoliko kriški možete ostaviti cijele. Ako vam smjesa djeluje pregusto, dodajte još malo sirupa ili vode. Džem treba biti mekan, a ne tečan, a po ukusu možete dodati još šećera ili soka da izbalansirate slatkoću i kiselost.
Tegle pripremite i sterilišite ih ili prelijte prokuhanom vodom te isperite s malo alkohola ili limuntosa. Džem sipajte dok je još vreo, a zatim zatvorite čvrsto poklopcem.
