Domaće lisnate kiflice mogu se pripremiti u nekoliko jednostavnih koraka, koristeći osnovne sastojke poput brašna, mlijeka, jaja i maslaca. U nastavku slijedi precizan recept koji objašnjava kako pripremiti tijesto, oblikovati kiflice i ispeći ih na optimalnoj temperaturi.
Sastojci za tijesto:
900 g glatkog brašna
500 ml mlijeka
100 ml ulja
1 jaje
40 g svježeg kvasca
2 kašikice soli
-1 kašikica šećera
200 g maslaca
Dodatno:
brašno za posipanje radne površine
1 jaje za premazivanje kiflica
Priprema:
U 200 ml mlijeka dodajte šećer i kvasac, pa ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira i zapjeni. U brašno dodajte preostalo mlako mlijeko, ulje, jaje, so i aktivirani kvasac. Zamijesite glatko i mekano tijesto.
Podijelite tijesto na osam jednakih jufki i svaku razvaljajte u krug promjera oko 22 cm. Na prvu jufku naribajte maslac, zatim stavite drugu jufku preko i ponovite postupak sve do četvrte jufke. Na četvrtu jufku maslac ne stavljajte. Lagano pritisnite rukama i odložite sa strane. Isto ponovite s preostale četiri jufke.
Prvi složenac od četiri jufke razvaljajte u krug promjera oko 45 cm. Izrežite tijesto na trokute željene veličine i zarolajte u kiflice. Poredajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Isti postupak ponovite s drugim dijelom tijesta.
Kiflice pokrijte i ostavite da odstoje 40 minuta. Premažite ih razmućenim jajetom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
