/ -JUTJUB
29/10/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Napravite lisnate kiflice kod kuće: Isprobajte recept za savršeno mekano pecivo

Ako želite pripremiti ukusne domaće lisnate kiflice koje su mekane iznutra, a hrskave izvana, ovaj recept će vam pomoći da to postignete.

Domaće lisnate kiflice mogu se pripremiti u nekoliko jednostavnih koraka, koristeći osnovne sastojke poput brašna, mlijeka, jaja i maslaca. U nastavku slijedi precizan recept koji objašnjava kako pripremiti tijesto, oblikovati kiflice i ispeći ih na optimalnoj temperaturi.

Sastojci za tijesto:

900 g glatkog brašna

500 ml mlijeka

100 ml ulja

1 jaje

40 g svježeg kvasca

2 kašikice soli

-1 kašikica šećera

200 g maslaca

Dodatno:

brašno za posipanje radne površine

1 jaje za premazivanje kiflica

Priprema:

U 200 ml mlijeka dodajte šećer i kvasac, pa ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira i zapjeni. U brašno dodajte preostalo mlako mlijeko, ulje, jaje, so i aktivirani kvasac. Zamijesite glatko i mekano tijesto.

Podijelite tijesto na osam jednakih jufki i svaku razvaljajte u krug promjera oko 22 cm. Na prvu jufku naribajte maslac, zatim stavite drugu jufku preko i ponovite postupak sve do četvrte jufke. Na četvrtu jufku maslac ne stavljajte. Lagano pritisnite rukama i odložite sa strane. Isto ponovite s preostale četiri jufke.

Prvi složenac od četiri jufke razvaljajte u krug promjera oko 45 cm. Izrežite tijesto na trokute željene veličine i zarolajte u kiflice. Poredajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Isti postupak ponovite s drugim dijelom tijesta.

Kiflice pokrijte i ostavite da odstoje 40 minuta. Premažite ih razmućenim jajetom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. decembar 2025 06:46