
Danas vam predlažemo fantastično pecivo sa sirom, bijelim lukom i susamom.
Sastojci:
– 600 g brašna
– 1 suvi kvasac
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 4 kašike maslinovog ulja
- 180 ml mlijeka
- oko 150 ml tople vode
- 400 g mocarele
- 3 kašike rastopljenog maslaca
- 1 kašiica bijelog luka u prahu
- 2 kašičice susama
- 90 g rendanog parmezana
Priprema:
Brašnu dodajte instant kvasac, šećer, so, maslinovo ulje, toplo mlijeko i uz dodavanje tople vode (mikserom) zamijesite glatko, mekše tijesto.
Ostavite ga pokriveno na toplom mjestu da narasta oko 60 minuta.
Tijesto zatim premijesite, razvaljajte u bliku pravougaonika na debljinu od pola centimetra, pa isijecite trake širine dva centimetra.
Svaku traku malo raširite rukama i na nju po sredini rasporedite rendanu mocarelu.
Krajeve stisnite oko mocarele tako da dobijete dugačke valjke. Od njih oblikujte perece i ređajte ih na pleh prekriven papirom za pečenje.
Pomiješajte rastopljeni maslac, bijeli luk u prahu i susam. Premažite time posložene perece. Pospite rendanim parmezanom.
Pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok ne dobiju lijepu bolju.