
Pita sa dvije vrste sira i spanaćem, odličnog je ukusa i kada se ohladi.
Sastojci:
– 600 g brašna
– 250 ml toplog mlijeka
- 2 jaja
- 50 ml ulja
- 1 sveži kvasac
- 1/2 kašičica soli
- 1/2 kašičica šećera
Fil:
- 300 g obarenog spanaća
- 200 g izmrvljenog sira
- 2 jaja
- 150 g kačkavalja
- 1 jaje i ulje za premazivanje
- susam za posipanje
Priprema:
Umijesiti tijesto od nadošlog kvasca i ostalih namirnica. Ostaviti ga na toplom da nadođe.
Nadošlo tijesto podijeliti na dva dijela i razviti ih tako da dobijete koru. Jedan dio treba da bude malo veći od drugog. Veću koru prebaciti u posudu za pečenje.
Za fil pomiješati izmrvljeni sir, obaren i nasjeckan spanać i jaja.
Koru malo poprskati uljem i staviti pripremljen fil, a preko narendati kačkavalj.
Od drugog dijela tijesta napraviti manju koru koju treba zasjeći na par mjesta i prebaciti u posudu za pečenje, preko fila.
Ostaviti pitu da nadođe.
Nadošlu pitu premazati umućenim jajetom i posuti susamom, po želji.
Pitu peći na 200 stepeni 15 minuta i još 25 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!