/ GETTY IMAGES-MARYNA IAROSHENKO
23/03/2024 u 15:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Posna pita sa krompirom i pečurkama

Jeftin, a ukusan ručak

Sastojci:

1 pakovanje kora za pitu

500 g bijelog krompira

300 g šampinjona ili pečuraka po izboru (bukovače, šitake…)

1 glavica rnog luka

1 vezica vlašca

1/2 šolje kisele vode

so i biber po ukusu

3-4 kašike ulja

Priprema:

Zagrijati rernu na 180 stepeni.

Oprati, oljuštiti i narendati krompir. Oljuštiti i sitno isjeckati crni luk. Oprati i isjeckati pečurke na što sitnije komadiće. Oprati i sitno isjeckati vlašac.

Zagrijati 2 kašike ulja na srednjoj temperaturi i pržiti crni luk sve dok ne postane staklast.

Dodati isjeckane pečurke i dinstati sve dok ne promijene boju. Zatim dodati narendani krompir i dobro promiješati. Nakon minut-dva dodati kiselu vodu, posoliti i pobiberiti.

Ostaviti malo da se krčka dok ne ispari skoro sva tečnost. Zatim skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohladi.

Filovati kore za pitu kao što to i obično radite i ređati ih u podmazanu tepsiju. Premazati jufke ulje i peći u zagrijanoj rerni sve dok pita ne porumeni. Služiti toplo.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. novembar 2024 00:48