
Ražano brašno i orasi ovom hljebu daju poseban ukus.
Sastojci:
– 30 g svježeg kvasca
– 1,5 kašičica šećera
- 250 g ražanog brašna
- 500 g brašna tip
- 1,5 kašičica soli
- 500 ml mlake vode
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 4 kašike maslinovog ulja
- 100 g oraha
Priprema:
Kvasac rastopite sa šećerom u nekoliko kašika mlake vode i ostavite malo na toplom mjestu.
Ražano brašno pomiješajte sa običnim brašnom, dodajte so, ulje , sirće i uz postepeno dodavanje 500 ml mlake vode zamijestite tijesto, energično muteći. Ne treba da se lijepi za posudu.
Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i još ga premesite da bi bilo elastično.
Oblikujete loptu, pospite malo brašnom da se ne zalijepi za posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite ne toplom mjestu da naraste, dok ne udvostruči volumen.
Orahe isjeckajte grubo nožem.
Naraslo tijesto prebacite na radnu površinu, podijelite na pola. Svaku polovinu malo razvucite i ispritiskajte, pospite orahe preko pa preklopite krajeve kao pismo.
Oblikujte veknicu i premažite je uz pomoć četkice mlakom vodom, zatim dobro uvaljajte u ražano brašno, pa prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Isto uradite i sa drugom veknicom.
Veknice zarežite tankim nožem po dužini. Ostaviti da naraste, ali ne mnogo.
Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta, do fine rumene boje.
Pečeni hljeb stavite na rešetku da se ohladi. Hljeb je lagan, mekan, a korica hrskava.
Коментари (0)
Оставите свој коментар