
Tikvice sa povrćem i sirom zapečene u rerni.
Sastojci:
– 3 tikvice
– 1-2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena bijelog luka
- 140 g feta sira
- 180 g čeri paradajza
- bosiljak, peršun ili origano
- so, biber
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje do 200 stepeni, jer će tikvice brzo biti spremne.
Tikvice oprati, odsjeći minimum krajeve i prepoloviti ih cijelom dužinom.
Kašikom, izdubiti tikvice da ostane par milimetara korice. Izdubljene tikvice posoliti, malo poprskati uljem, pa okrenuti izdubljenom stranom prema dole, na tepsiju obloženu papirom.
Staviti da se peku u zagrejanoj rerni, oko 15 minuta. Pečene izvaditi i ohladiti.
Dok se tikvice peku pripremati punjenje.
Unutrašnjost tikvice koja se dobila dubljenjem isjeckati što sitnije. Sitno isjeckati crni luk, bijeli luk, a čeri paradajz isjeći na pola ili na četvrtine ako je krupniji.
Na ulju propržiti crni luk, pa dodati bijeli luk, a zatim nasjeckano meso tikvice. Dinstati da tikvice omekšaju.
Posoliti i pobiberiti po ukusu. Skloniti sa šporeta, pa umiješati nasjeckanu fetu, čeri paradajz, peršun ili bosiljak ili oba.
Pripremljenom smesom napuniti čamčiće tikvica i peći u rerni, koju niste gasili, dok lagano porumene, nekih 20 minuta.
Poslužiti toplo.
Prijatno!