
Štrudla sa orasima i suvim grožđem je prhko tijesto nadeveno orasima, suvim grožđem i začinima.
Sastojci:
Tijesto:
– 1 kesica suvi kvasac
- 400 g brašna
- 280 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumance
- 60 g šećera
Nadjev:
- 350 g oraha
- 2 kašike meda
- 150 g šećera
- 80 g suvog grožđa
- rum
- cimet
- muskatni oraščić, mljeveni
- 200-300 ml mlijeka
- 1 jaje za premazivanje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Kvasac pomiješajte sa brašnom, dodajte listiće maslaca, pa sve razmrvite, zatim dodajte jaje, žumance i šećer, pa umiješajte tijesto i ostavite neka odstoji najmanje pola sata.
Za nadjev:
Mljevene orahe prelijte kipućim mlijekom, dodajte med, šećer, suvo grožđe, rum, cimet i muskatni oraščić.
Sve dobro promiješajte i ohladite.
Tijesto kratko premijesite i isijecite na tri dijela. Svaki razvaljajte (oko 30×20 cm), premažite nadjevom i savijte uske savijače.
Složite jednu pored druge u namašćeni pleh i premažite ih izmiješanim jajem.
Pecite oko 40 minuta na temperaturi od 190 do 200 stepeni.
Pečenu toplu štrudlu pošećerite i isijecite.
Komentari (0)
Ostavite svoj komentar