
Ovo je posebna tortica, pravilo smo je s puno ljubavi. Trudili smo se da uvrstimo sve sastojke koje ćete voljeti i ispala je odlično - kremasta, sa tankim koricama, bogatog ukusa, a o teksturi da i ne pričamo. I najbolje od svega, ne zahtijeva puno umijeća i vremena.
4 kore - za svaku je potrebno:
2 bjelanca
40gr šećera
30gr mljevenih pečenih lješnika
20gr mljevene plazme
Umutiti bjelanca, pa lagano dodavati šećer dok se ne napravi čvrst šne. Na kraju umiješati lješnike i plazmu. Mi smo koristili plehiće dimenzija 16x26cm. Mogu da se peku i u velikom plehu od rerne pa da se podijele na dva dijela. U tom slučaju pravite dvije kore od po 4 bjelanca. Ili okrugli pleh prečnika 23cm. Obložiti pleh pek papirom u i peći u zagrijanoj rerni na 200 °C 15-ak minuta.
Sastojci za fil
8 žumanca
2 kesice burbon vanile ili vanilinog šećera
100gr šećera
60gr gustina
300ml mlijeka
150gr sjeckane bijele čokolade
250gr putera
Žumanca i šećer dobro umutiti dok ne "pobijele", pa dodati gustin i sve zajedno još kratko umutiti da se napravi glatka smjesa. Mlijeko zagrijati do ključanja i u tankom mlazu ga dodavati žumanacima sve vrijeme muteći mikserom. Kada se sve sjedini vratiti u šerpu i miješati na laganoj vatri dok fil ne dobije konzistenciju pudinga. Skloniti sa vatre i dodati isjeckanu bijelu čokoladu i miješati dok se ne istopi. Fil prebaciti u staklenu posudu i pokriti prijanjajućom folijom, pa ostaviti da se potpuno ohladi. Pred filovanje torte pjenasto umutiti puter sobne temperature pa mu lagano dodavati ohlađeni fil.
Svaka korica se filuje filom na koji se narenda još malo bijele čokolade (ovo je opciono, i ovdje ukupno za sve kore stavimo još 50gr) i na kraju treba da ostane dovoljno fila da se torta premaže sa svih strana. Ohladiti tortu.
Za kraj pripremiti bijeli ganaš tako što zagrijemo 100ml slatke pavlake do ključanja, sklonimo sa vatre i umiješamo 200gr isjeckane bijele čokolade. Kada se prohladi, preliti cijelu tortu i ivice, i ukrasiti mljevenim lješnicima. Ako je ganaš previše rijedak i krene da se razliva samo ohladiti tortu kratko pa sve što je iscurjelo samo vratiti na ivice, trebalo bi da se uhvati kad se malo prohladi. Ohladiti u frižideru prije služenja.
Коментари (0)
Оставите свој коментар