
Torta sa bijelom čokoladom i pistaćima
Jasno vam je koliko volimo pistaće (a i bijelu čokoladu). Imamo za vas jedan predivan recept i nadamo se da će se i vama dopasti.
Sastojci za koru
4 jaja
120gr šećera (pola kristal, pola u prahu)
100gr mljevenih badema
100gr mljevenih pistaća
Sastojci za fil
4 jaja
100gr šećera
100gr bijele čokolade
170gr putera sobne temperature
100gr pistać krema (dali smo vam recept za domaći)
Za pripremu kore odvojiti bjelanca od žumanaca, pa mikserom umutiti čvrst snijeg od bjelanaca pa dodati šećer i mutiti dok ne postane baš gusto i sjajno. Dodati jedno po jedno žumance. Na kraju špatulom umiješati mljeveni badem i pistaće. Smjesu izliti u kalup prečnika 20-22 cm obložen pek papirom i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 45 min. Kada se kora potpuno ohladi, presjeći je po sredini horizontalno na pola tako od jedne debele kore dobijete dvije tanje. Ukoliko nakon prečenja kora malo upadne po sredini, slobodno poravnajte ivice koje vire tako onda dobijete ravnu površinu.
Za fil pripremiti šerpicu za kuvanje na pari (u veću šerpu sipati vode i preko staviti manju šerpu sa filom tako da ne dodiruje vodu) i u njoj umutiti kratko jaja sa šećerom. Miješati na srednjoj temperaturi ringle dok se ne zgusne. Bitno je da para ne bude prevruća da se jaja ne pretvore u kajganu. Kada se zgusne dodati izlomljenu bijelu čokoladu i kuvati još par minuta dok se sve ne sjedini. Potpuno ohladiti fil pa umutiti puter mikserom i spojiti ga sa filom. Na kraju dodati kremu od pistaća i još jednom kratko umutiti.
Prvu koru premazati sa malo manje od polovine fila, staviti drugu koru i premazati tortu sa svih strana ostatkom fila. Od gore možete ukrasiti mljevenim pistaćima. Ohladiti tortu dobro u frižideru prije sječenja.
Коментари (0)
Оставите свој коментар