
Torta tricolore sve će vas oduševiti i ukusom i izgledom.
Sastojci za koru:
2 jaja sobne temperature
180ml mlakog mlijeka
100ml ulja
170gr brašna
230gr šećera
40gr kakao praha
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice vanilinog šećera
prstohvat soli
50ml vrele vode
Sastojci za kremu:
2 žumanca
40gr šećera
15gr gustina
130ml mlijeka
kašičica arome vanile
kockica maslaca (oko 10gr)
200gr maskarpone sira
200gr slatke pavlake
3-4 kašike šećera u prahu
1 kašika vanilinog šećera
50gr borovnica svkežih ili zaleđenih
kašika šećera
2 kašike gustina razmućenog sa dvije kašike hladne vode
Za koru ručno žicom umutiti jaja sa mlijekom i uljem. Dodati šećer, pa zatim i brašno, kakao (obavezno prosijati), sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Kratko izmiješati dok se sastojci spoje pa dodati ključalu vodu i sve kratko povezati. Sipati u kalup prečnika 18cm obložen pek papirom po dnu i stranicama. Peći u zagrijanoj rerni na 150C oko 50 min. (provjerite čačkalicom). Kada se potpuno ohladi, presjeći koru horizontalno na tri dijela.
Za fil umutite žumanca sa šećerom i gustinom da dobijete glatku smjesu. Mlijeko i vanilu zagrijati do ključanja pa u tankom mlazu sipati u žumanca sve vrijeme muteći mikserom. Fil vratiti na ringlu i miješati non.stop na tišoj vatri dok ne postane kao puding. Presuti u staklenu posudicu, izmiješati sa puterom i pokriti prijanjajućom folijom direktno preko fila i ostaviti da se ohladi.
Borovnice zagrijati sa šećerom pa ih izblendati kada omekšaju. Vratiti na ringlu, umiješati razmućeni gustin i miješati dok se ne zgusne. Ohladiti kao i fil.
Sipati u veću posudu nemućenu slatku pavlaku, maskarpone i šećere i sve zajedno umutiti mikserom u čvrst krem. Dodati žuti fil i sve povezati. Sada dobijeni fil podijeliti na dva dijela, jedan ostaviti kakav jeste a u drugi umiješati borovnice.
Filovati - prvo kora, bijeli fil, pa kora, borovnica fil, pa poslednja kora. Poslednju koru možete premazati ganašom od bijele čokolade (80ml vrele ali ne proključale slatke pavlake preliti preko 100gr sitno isjeckane bijele čokolade i izmiješati dok se skroz ne sjedini. Ohladiti potpuno par sati u frižideru pa umutiti mikserom).
Коментари (4)
Оставите свој коментар