varivo od graška / - FOTO: SHUTTERSTOCK
01/07/2022 u 16:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Varivo od graška i junetine

Luk sitno isjeckajte, isto i bijeli luk, šargarepu narežite na kolutiće

Variva su često na stolu, pa evo recepta kako se sprema varivo od graška i junetine.

Sastojci:

– 600g junetine

-400g graška

– 1 veći krompir

– 3 glavice crnog luka

– 2 manje šargarepe

– 1 kašika ajvara

– 1 kašika mljevene paprike

– 1 lovorov list

– 1 goveđa kocka

– 750ml.vode

– bibera i soli

– oko 50ml. ulja

– šaka svježeg peršuna

Priprema:

Meso operite, osušite papirnim ubrusom i isijecite na željene komade. Luk sitno isjeckajte, isto i bijeli luk, šargarepu narežite na kolutiće. Skuvajte 750ml.vode sa kockom supe, krompir ogulite i narežite na kockice i ostavite u vodi.

Uzmite srednji lonac (4l) i sipajte ulja koliko da se pokrije dno ili možete da kombinujete malo ulja i kockicu putera. Zagrijte ulje i stavite luk da se proprži dok lijepo ne omekša. Kad se luk dobro propržio dodajte meso i ostale sastojke osim graška, krompira i soli. Sve dobro promiješajte i ostavite da se dinsta na tihoj vatri dok ne ispari tekućina koju ispuste meso i povrče. Kad vidite da se sve dobro sjedinilo dodajte bujon koji ste pripremili. Promiješajte, poklopite i ostavite da se kuva na tihoj vatri. Kad je meso na pola gotovo stavite grašak, krompir i sol (ili kašiku vegete), promiješajte i ostavite da krčka dok se meso dobro ne omekša, a isto uradite sa graškom i krompirom.

Kad je varivo pri kraju sa kuvanjem provjerite da li je varivo dovoljno gusto. Ako niste zadovoljni gustinom, izvadite nekoliko kockica krompira propasirajte i vratite u lonac i lagano promiješajte. Ili isto varivo možete zgusnuti sa kašikom gustina kojeg ste rastvorili u malo vode dodajte i kuvajte još koji minut. Na kraju dodajte šaku svežeg peršuna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:54