Vjerujemo da ćete uživati u rum krofnama, prava poslastica za sladokusce.
Sastojci:
– 650 g brašna
– 6 žumanaca
– 10 g soli
– 60 g šečera
– 60 g maslaca
– 2 kašike ulja
– 2 kašike ruma
– 3 dl mlijeka
– 1 kocka kvasca
Priprema:
Kvasac i tri kašike toplog mlijeka sa malo šečera ostaviti da naraste.
Mlijeko zagrijati, a maslac rastopiti.
Od nadošlog kvasca, brašna i ostalih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti jedan sat da narasta.
Kad se tijesto udvostruči, razvući ga na debeljinu oko jedan centimetar. Ako već imate modlu za krofne, onda nju koristite.
Ukoliko je nemate, onda sa jednom većom i jednom manjom čašom vaditi krofne i ostaviti ih na pobrašnjenoj podlozi da još jednom narastu.
Dobro zagrijati ulje, koga mora da bude malo više.
Pržite krofne na umjerenoj temperaturu dok ne porumene sa obje strane, pa ih vadite na papirni ubrus.
Dekoririšite ih šečerom u prahu, rastopljenom crnom, mliječnom ili bijelom čokoladom i raznim dodacima po želji, poput orašastih plodova ili šarenih mrvica.