Sastojci:
šolja crvenog sočiva (može i zelenog)
2 veća krompira
1 veća glavica crnog luka
2 šargarepe
2 čena bijelog luka
1 kašika paradajz pirea
1 kašičica narendanog đumbira
1 lovorov list
malo tucane ljute papričice
1 kašičica suvog začina
so i biber po ukusu
2 kašike ulja
malo svježeg peršuna ili sitno iseckanog svježeg vlasca
Priprema:
Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi i propržite sitno isjeckan crni luk dok ne postane staklast.
Zatim dodajte sitno isjeckan bijeli luk i pržite još minut-dva.
Dodajte sitno isjeckanu šargarepu i paradajz pire i malo prodinstajte.
Dodajte dobro oprano sočivo (koje je odstojalo u hladnoj vodi preko noći), isječen krompir, lovorov list, suvi začin i nalijte vodu.
Kuvajte čorbu na srednjoj temperaturi sve dok povrće ne omekša. Posolite i pobiberite, i dodajte ljutu papričicu i đumbir. Kuvajte još par minuta, a zatim sklonite sa šporeta i izmiksajte čorbu štapnim mikserom.
Servirajte čorbu i pospite je sjeckanim peršunom ili sjeckanim vlašcem.