/ -MINA BRAJOVIć
22/01/2023 u 15:09 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brajović za "Dan": Male boginje se u Crnoj Gori mogu proširiti poput požara

Rješenje postoji, a to je MMR vakcina, poručuje Brajović

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Crnu Goru Mina Brajović ocijenila je u razgovoru za "Dan" da je realno očekivati slučajeve obolijevanja od malih boginja u Crnoj Gori, koji bi se proširili poput požara, zbog čega se društvo nalazi pred izazovom i da zato svi treba da daju doprinos promociji odgovornog ponašanja u cilju zaštite zdravlja djece.

– Iako je Institut za javno zdravlje podigao sistem nadzora na "maksimalni" nivo, u ovakvim okolnostima, kada je nivo obuhvata MMR vakcinacijom rekordno nizak, kada znamo da se radi o vanredno zaraznom oboljenju, da su registrovani prvi slučajevi obolijevanja od malih boginja u okruženju, da je kovid-19 još prisutan i u kontaktu sa djecom(iako ga lakše podnose, oslabi im imunitet i učini da su više podložna virusima), realno je očekivati slučajeve obolijevanja u Crnoj Gori, koji bi se proširili poput požara. Tokom kovid-19 pandemije, zdravstveni sistem je došao do granice izdržljivosti. U slučaju masovnog obolijevanja od malih boginja, treba da budemo svjesni da oboljela djeca ne mogu ići u vrtiće i škole, a za njihove roditelje to znači odsustvovanje sa posla i bolovanja – ukazuje Brajović.

image
foto: Ilustracija

Prema njenim riječima, dalji scenario je poznat u slučaju većeg obolijevanja, a to znači da bi vrlo brzo situacija koja je problem jedne porodice i udar na kućni budžet postala izazov i kriza za zajednicu i čitavo društvo, sa negativnim posledicama po ekonomiju.

– Svi se moramo zapitati da li imamo taj luksuz da izgubimo i jedan jedini dječiji život i uđemo u novu krizu nakon kovida ako znamo da rješenje postoji – MMR vakcina. Кao društvo se nalazimo pred velikim izazovom i neophodno je da svako od nas sa različitih nivoa da doprinos u promociji odgovornog ponašanja, utemeljenog na naučnim znanjima, da bismo sačuvali zdravlje i živote najranjivijih članova našeg društva i pokazali da kao društvo imamo kapaciteta da se konsolidujemo oko pitanja koja predstavljaju naše strateške i životne prioritete – rekla je Brajović, poručujući roditeljima da i kad vakcinišu svoje dijete i to se zove ljubav.

Spriječena 23 miliona smrtnih ishoda

Prema podacima SZO, za period od 2000. do 2018. godine, zahvaljujući MMR vakcinaciji, kao jednoj od najmoćnijih javnozdravstvenih intervencija, spriječena su 23 miliona smrtnih ishoda u svijetu.

– MMR vakcina je vanredno bezbjedna, što potvrđuje i statistika. Uobičajena neželjena dejstva, poput temperature i crvenila na mjesto apliciranja vakcine, registruje se kod svega pet odsto djece koja su primila vakcinu – kazala je Brajović.

Naglasila je da je rekordno nizak nivo obuhvata MMR vakcinacijom (koja štiti i od malih boginja) "lična karta" crnogorskog društva i mjera naše emancipacije i (ne)odgovornog odnosa prema djeci i njihovom zdravlju.

Podsjetila je na podatak IPSOS istraživačke agencije sa kraja 2021. godine da je 78 odsto ispitanika odgovorilo potvrdno da djeca treba da prime MMR vakcinu.

Međutim, kako kaže, u istoj toj godini nivo obuhvata MMR vakcinom za djecu rođenu 2021.godine iznosi je svega 12,07 odsto.

– Ovoliki jaz između stavova i ponašanja u našoj populaciji bez sumnje je jedno važno pitanje, kojem treba posvetiti potrebnu pažnju. Radi se o problemu koji je davno prevazišao gabarite javno-zdravstvenog problema i dobio obrise društvene krize. Iz tog razloga neophodno je djelovanje ne samo sektora zdravlja, već i prosvjete, pravde i drugih sektora, ali i djelovanje čitavog društva. Iz tog razloga, SZO podržava konsultacije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje sa ključnim predstavnicima opštinskih vlasti – kazala je Brajović za naše novine.

image
Foto: Ilustracija

Prema njenim riječima, vema je važno raditi na više kolosjeka.

– Dok se na nacionalnom nivou pod liderstvom ministra zdravlja radi na obezbjeđivanju uslova, uključujući i dosledno poštovanje normativnog okvira, za promociju MMR vakcinacije, istovremeno se na lokalnom nivou uspostavljaju i mobilišu operativni timovi koji će, uz učešće predstavnika lokalnih vlasti, vrtića, škola, medija, predstavnika vjerskih organizacija, angažman istaknutih pojedinaca, ali i združeno djelovanje predstavnika političkih partija, raditi na mobilizaciji resursa u cilju intenziviranja aktivnosti na planu povećanja obuhvata MMR vakcinom – rekla je Brajović.

Кako je istakao, kada smo suočeni sa složenim problemom, postoji samo jedno rješenje – moramo da djelujemo svi zajedno.

– Male boginje su veoma zarazno, teško oboljenje, koje nerijetko rezultira smrtnim ishodima. Statistika je alarmantna i opominje. Prema našim podacima i raspoloživim komparativnim iskustvima, pad imuniteta poslije bolesti može da traje i nekoliko nedjelja. Tada je dijete "lak plijen" za različite patogene, viruse i bakterije, pa se registruje povećana osjetljivosti na druge infekcije. Statistika upućuje da se komplikacije javljaju u oko 30 odsto prijavljenih slučajeva. Ove komplikacije uključuju obično zapaljenje srednjeg uha. Od 70 do 90 mališana na 1000 oboljelih od malih boginja dobije ovu komplikaciju; oko 60 mališana na 1000 oboljelih od malih boginja dobije dijareju, do 60 njih dobije upalu pluća, a ne treba zaboraviti da je upala pluća najčešći uzrok smrtnosti u populaciji djece do pet godina. Jednako zabrinjava i činjenica što jedno dijete na 1.000 oboljele djece dobije zapaljenje mozga, što nerijetko bude "skopčano" sa slepilom, gubitkom sluha, pa čak i problemima u pogledu intelektualnog razvoja. Smrtni ishodi se javljaju sa istom učestalošću – do jedan smrtni ishod na 1.000 djece koja su oboljela od malih boginja – upozorava Brajović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:24