Ocjena budžetske transparentnosti / - FOTO: IA
30/05/2024 u 14:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IA: Crna Gora na 64. mjestu po budžetskoj transparentnosti

Crna Gora je zauzela 64. poziciju na svijetu po budžetskoj transparentnosti, što znači da postoje značajni nedostaci u pristupu budžetskim podacima, saopšteno je iz nevladine organizacije Institut alternativa (IA).

Istraživanje otvorenosti budžeta (Open Budget Survey), koje se sprovodi još od 2006. godine, prvi put je ove godine uključilo i Crnu Goru i rangiralo je među 125 država po stepenu otvorenosti budžeta.

- Na indeksu transparentnosti, Crna Gora je ostvarila 48 od mogućih 100 bodova, što znači da postoje značajni nedostaci u pristupu budžetskim podacima - navodi se u saopštenju IA.

Sa ovim rezultatom, Crna Gora zauzima 64. poziciju od ukupno 125 zemalja.

- U regionu, jedino su Sjeverna Makedonija (35 bodova) i Bosna i Hercegovina (27 bodova) ostvarile gori rezultat od nas – sve ostale zemlje regiona su u ovom pogledu ispred Crne Gore - rekli su iz IA.

Taj dio indeksa mjeri javnu dostupnost informacija o tome kako izvršna vlast prikuplja i troši javne resurse.

Istraživanje procjenjuje dostupnost, pravovremenost i sveobuhvatnost osam ključnih budžetskih dokumenata, koristeći 109 indikatora kojima se mjeri transparentnost budžeta i pomoću kojih se svakoj zemlji dodjeljuje ocjena na skali od 0 do 100.

- Rezultat za transparentnost od 61 bodova i naviše označava da država objavljuje dovoljno materijala da javnost informiše i pripremi za javnu raspravu o budžetu - navodi se u saopštenju.

U ostalim dimenzijama istraživanja, Crna Gora je ostvarila mješovite rezultate.

Participativnost odnosno učešće javnosti u budžetiranju je posebno loše ocijenjeno, sa 13 od 100 bodova, dok je nadzor nad budžetom ocijenjen kao adekvatan (74 od 100 bodova), iako je uloga Skupština u ovom pogledu ocijenjena znatno lošije od one koju obavlja Državna revizorska institucija (DRI).

- Izrada budžeta za građane, polugodišnji izvještaj o izvršenju budžeta koji bi se dostavljao Skupštini, objavljivanje nefinansijskih podataka o učinku budžeta, o ostvarenju ciljeva i indikatora programskog budžeta, mehanizmi za uključivanje građana u izradu budžeta – samo su neke od preporuka koje treba ispuniti kako bi Crna Gora popravila svoj rezultat - rekli su iz IA.

Institut alternativa je lokalni partner koji je sproveo ovo istraživanje za Crnu Goru, pod okriljem Međunarodnog partnerstva za budžet iz Vašingtona.

Posjetite www.internationalbudget.org/open-budget-survey da biste se detaljnije informisali, uključujući potpunu metodologiju istraživanja, Globalni izvještaj za prošlu godinu, nalaze i podatke za Crnu Goru i sve ispitane zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 22:15