Momčilo Leković / - FOTO: DEMOKRATE
13/06/2024 u 12:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Leković: Ukoliko Maljevik doživi sudbinu projekta "Montrose", to će biti katastrofalno po Crnu Goru i Bar

Poslanik Momčilo Leković pisao je ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janku Odoviću tražeći od njega informacije na temu projekta "Maljevik" u Sutomoru.

On jew, kako navode Demokrate u saopštenju, zatražio  i rješavanje eventualnih problema i zastoja koji usporavaju realizaciju ovog važnog turističkog projekta ili ga u konačnom mogu potpuno ugroziti.

Ako Crna Gora plati odštetu od 100 miliona, neko mora u zatvor

Sadržina dopisa podnijetog u skladu sa članom 50 Poslovnika Skupštine Crne Gore je sljedeća:

"Kao što Vam je vjerujem poznato, na višegodišnji spor koji je Opština Bar vodila sa investitorom,,Sonuba Montenegro” u slučaju “Maljevik” u januaru mjesecu ove godine konačno je stavljena tačka. Opština Bar naplatila je od investitora potraživanje po osnovu pravosnažne sudske presude sa pripadajućom kamatom u iznosu od skoro blizu 20 miliona. Iz Opštine je tada saopšteno da je ovim činom investitor potvrdio punu posvećenost i spremnost da započne realizaciju projekta na Maljeviku i pokazao puno povjerenje u lokalnu upravu u Baru da realizuje sve one projekte koji se tiču izgradnje komunalne infrastrukture, lokalnih puteva, vodovodne i kanalizacione mreže, elektro-energetske mreže, od čega će koristi imati ne samo Maljevik, već kompletno Sutomore i svi njegovi žitelji.

image
- FOTO: DEMOKRATE
image
- FOTO: DEMOKRATE

Međutim, par mjeseci nakon toga, na javnoj raspravi povodom Nacrta Prostornog plana Crne Gore, izvršna direktorica firme „Sonuba Montenegro“, Snežana Pekić, izrazila je zabrinutost što je Nacrtom Prostornog plana implementirana odluka o proglašenju zaštićenog područja parka prirode “Katič”.

Ona je tada tvrdila da su uvidom u tu odluku uvidjeli da je neustavna i nezakonita. Kazala je da ih predlagač nije obavijestio o tome, te da nije bilo javne rasprave i nije im dao uvid u studiju zaštite pri čemu je još i istakla da je firma koju zastupa vlasnik dijela parcele koji je proglašen prirodnim dobrom, a da se u dokumentaciji pogrešno navodi da je vlasnik zemljišta Opština Bar.

Predstavnica investitora je na javnoj raspravi tog 12. marta u Baru kazala da su oni prikupili svu dokumentaciju, sve saglasnosti i da se priprema prva faza radova i sprema prijava gradnje. Takođe je istakla i da: „Ukoliko odluka Katič ostane u odnosu na lokaciju Maljevik to bi rezultiralo trajnom nemogućnosti za realizaciju projekta i samim tim bi investitor bio prinuđen da traži naknadnu ogromne štete. Pretpostavljam da se radi o grešci“.

Poštovani ministre, s obzirom da sam u saznanju da je investitor još prošle godine podnio tužbeni zahtjev protiv Opštine Bar kojim traži naknadu štete, te da u javnosti od marta mjeseca više nijesu izlazile bilo kakve druge informacije ili pojedinosti, pa s obzirom da trenutno ne znamo u kojoj fazi se nalazi realizacija ovog projekta, ovim putem tražim da mi dostavite sve informacije sa kojima raspolažete uz apel da shodno Vašim nadležnostima uložite napore u rješavanju eventualnih problema ili zastoja u realizaciji ovog projekta.

Zaista smatram da bi po Crnu Goru i opštinu Bar bilo katastrofalno ukoliko bi ovaj projekat nakon 17 godina doživio sudbinu projekta,,Montrose” u Herceg Novom.

Momčilo Leković, poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore".

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:41