Žalfija je vrlo aromatična i svojstvenog mirisa. Od nje se koristi isključivo list, a najljekovitiji list se dobija kad žalfija počne da cvjeta.
Bogata je esencijalnim vitaminima i mineralima, uključujući vitamine K, B6, C, E, kao i gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum, cink i bakar. Takođe sadrži antioksidanse poput kofeinske kiseline, hlorogenske kiseline i rozmarinske kiseline, koji su ključni u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu.
Žalfija obiluje polifenolima, sa više od 160 različitih polifenolnih jedinjenja, koji jačaju imuni sistem i štite organizam od slobodnih radikala. Istraživanja sugerišu da ovi polifenoli imaju antiinflamatorna, antikancerogena i neuroprotektivna svojstva.
Osim toga, tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma menopauze i regulaciju nivoa šećera u krvi.
Uključivanje žalfije u ishranu može se postići na različite načine, od dodavanja u supe i variva do korišćenja u marinadi i sosu.
Žalfija je efikasna i kod bolesti organa za disanje jer pospješuje izbacivanje sluzi.
Pored toga, žalfija je efikasna kod dijareje, bolova i grčeva u želucu.
Takođe, može da utiče na liječenje reumatizma, gihta i nervnih poremećaja koji su povezani s ovim bolestima.
Tri načina kako da iskoristite žalfiju
Može se koristiti na puno načina.
Sirup od kadulje
Potrebno vam je:
150 grama svježe žalfije
dva litra vode
1,5 kg šećera
15 grama limunske kiseline
jedan do dva limuna
Žalfiju (i drugo ljekovito bilje ako koristite) očistite od suvog lišća, operite pod mlazom hladne vode te nasjeckajte na manje djelove. Šećer uspite u vodu, miješajte da se rastopi i pustite da proključa. Ugasite vatru i ostavite vodu "da odahne". Prelijte nasjeckano bilje, obavezno poklopite i ostavite da se ohladi.
Posle toga izvadite lišće, dobro ga iscijedite rukama te dodajte limunsku kiselinu i sok od limuna. Dobro promiješajte da se sve rastopi i sjedini. Tada sirup procijedite kroz sitnu cjediljku ili duplu gazu te nalijte u boce. Dobro zatvorite i držite na hladnom i tamnom mjestu. Garantovano može da se drži najmanje godinu dana, a ako se bojite da će se pokvariti, možete ga dodatno pasterizovati u rerni.
Liker od žalfije
Liker od žalfije pije se kao aperitiv ili digestiv. Ima zanimljiv, aromatičan okus. Osim listova, ovde se dodaje i cvijet.
Potrebno vam je:
dobra šaka listova i cvjetića žalfije
175 ml šećera
230 ml vode
700 ml rakije, najbolje loze
Listove i cvjetove stavite u flašu ili staklenu teglu i sipajte rakiju. Zatvorite i ostavite na toplom mjestu osam dana. Deveti dan procijedite u drugu čistu bocu. Na laganoj vatri rastvorite šećer u vodi te zagrijte do vrenja. Ugasite vatru, ohladite sirup i dodajte ga u rakiju. Zatvorite bocu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Sušena žalfija
Sušena žalfija je najjednostavniji način kako je sačuvati i preko zime, a onda je koristiti kao čaj za ispiranje kod upale grla, zubnog mesa, afti.
Možete osušiti grančice tako da ih zavežete u svežanj i obesite na suvo i prozračno mjesto.
Listiće je najbolje sušiti na mreži, kako bi kroz njih strujao vazduh, ali poslužiće ako ih raširite na suvoj krpi, papirnom ubrusu ili papiru za pečenje. Često je preokrećite kako bi se ravnomjerno osušila. Posle toga je spremite u teglice i držite na hladnom i prozračnom mjestu.