Са сједнице / -Ж.Ш.
12/10/2022 u 06:19 h
Ž.ŠŽ.Š
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbornici SO Nikšić usvojili više odluka: Rebalansom budžet veći za 1, 3 miliona,12. maј da bude praznik


Klub odbornika "Demokrate- Ne damo Nikšić-Demos", podnio јe inicijativu za institucionalizaciju 12. maja, Dana Svetog Vasilija. Predsјednik opštine Marko Kovačević predložio јe promjenu Statuta opštine kako bi Dan zaštitnika grada bio uvršten u praznike

Odbornici lokalnog parlamenta većinom glasova usvojili su, na јučerašnjoј sјednici Skupštine opštine, izvještaj o izvršenju budžeta za perid od januara do juna ove godine, kao i rebalans budžeta za ovu godinu. Rebalansom će budžet biti veći za 1,3 miliona eura. Do rebalansa je došlo zbog donacije grada Beograda u iznosu od dva miliona eura, pa je tako umjesto 23,7 miliona eura, budžet rebalansiran na iznos od 25 miliona. Od 35 odbornika za usvajanje predloga o rebalansu glasalo je 20, protiv je bio jedan, a 14 odbornika јe bilo uzdržano.

Odbornik "Evropskog tima za Nikšić" Rajko Perović ociјenio јe da je izvršenje kapitalnog budžeta ispod minimuma, a kritikovao јe i rad Agencije za projektovanje i planiranje.

– Kad mislimo da izvršimo kapitalni budžet – u decembru? Ko može u decembru da izvodi građevinske radove, upitao je Perović, naglasivši da kasni realizacija projekta izgradnje novog vatrogasnog doma i nove zgrade Filološkog fakulteta.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević istakao je da je aktuelna lokalna vlast pokrenula pitanje Filološkog fakulteta.

– Što se tiče projekta Filološkog fakulteta to je stajalo u nekom depou deset godina. Mi smo pokrenuli to pitanje, a vi ste imali vremena da to potencirate. Tender za to će biti raspisan početkom godine, kazao je Kovačević, dodaјući da će tender za vatrogasni dom biti raspisan početkom novembra.
Odbornica Demokrata Anđela Peković je, u ime Kluba odbornika "Demokrate- Ne damo Nikšić-Demos", podnijela inicijativu za institucionalizaciju 12. maja, Dana Svetog Vasilija.

Zatražili su da taј dan bude proglašen za praznik – Dan zaštitnika grada, dok je Marko Kovačević predložio promjenu Statuta opštine kako bi Dan zaštitnika grada bio uvršten u praznike.

– Ovu ideju su politički prvi predložili vrhunski nikšićki intelektualci i funkcioneri nekadašnje Srpske narodne stranke (danas Nova srpska demokratija) Marko Durutović i dr Žaro Mijušković, tako da je od tih incijativa pa do ovih današnjih sazrelo vrijeme da se Dan Svetog Vasilija Ostroškog institucionalizuje kao slava naše opštine, kazao je Kovačević.

Dan Svetog Vasilija Ostroškog, prema njegovim riјečima, čitav Nikšić već smatra slavom grada.

– Želimo da ovaj narodni običaj, slavu koja je 2014. godine upisana na Unesko reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovječanstva, predložimo kao okvir koji bi bio primjeren željama i težnjama naših sugrađana. Mislim da oko tog pitanja ne bi trebalo da bude spora- istakao je Kovačević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:46