Андреј Пленковић / - KLIX.BA
01/06/2022 u 11:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пленковић: Хрватска подржала Украјину јер је и сама била жртва агресије

Хрватски премијер сматра да се тренутно сукобљавају заговорници управљања свијетом на „кооперативан начин“ с једне стране и „конфликтан“ с друге стране као и да, како каже, у таквом тренутку нико не може стајати по страни

Премијер Андреј Пленковић и лидер владајућег ХДЗ изјавио је да је званични Загреб “врло брзо, готово рефлексно” подржао Украјину и осудио Русију јер је, како је навео, Хрватска и “сама била жртва агресије у Домовинском рату”.

Пленковић је то рекао синоћ у Ротердаму на конгресу Европске народне странке (ЕПП) на панелу „Уједињени у солидарности: Одбрана западне демократије“.

- Будући да смо земља која је била жртва агресије режима Слободана Милошевића, подршка владе и хрватског народа Украјинцима стигла је врло брзо, готово рефлексно - рекао је Пленковић.

Хрватски премијер сматра да се тренутно сукобљавају заговорници управљања свијетом на „кооперативан начин“ с једне стране и „конфликтан“ с друге стране као и да, како каже, у таквом тренутку нико не може стајати по страни.

Истакао је да је Запад пружио “невјероватну помоћ” Украјини и да постоји “међународна мобилизација” за Украјину.

- Говорим то као неко из земље која је такође била жртва агресије. Ми нисмо видјели такву мобилизацију међународне заједнице већ смо морали да се бранимо под ембаргом УН-на увоз оружја - казао је Пленковић.

Пленковић је рекао да сматра да напоре подршке Украјини нужно треба наставити и одржавати, док би, каже, државе чланице ЕУ требало и саме да ојачају своје ресурсе.

- Ми на примјер имамо највећи буџет за војску икада и наставићемо да улажемо у наше војне капацитете - казао је Пленковић, пренијела је Хина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:57