Hürkan Ayvazoğlu / -DANI MUZIKE
18/07/2024 u 16:23 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Muzika za flautu i klavir

Pretposljednji koncert hercegnovskih "Dana muzike" pružiće priliku ljubiteljima kamerne muzike da večeras, 18. jula, uživaju u muziciranju flautiste Hürkana Ayvazoğlua (Turska) i pijanistkinje Ane Vasić (Srbija/Crna Gora)

Koncert Hürkana Ayvazoğlua i Ane Vasić održaće se u sali Muzičke škole u Herceg Novom, a počinje u 21.30 časova. Na programu su djela Hendla, Pulanka, Dž. Kejdža, G. Forea, J. Jalcina i F. Doplera.

Hürkan Ayvazoğlu je rođen u Ankari. O muzici i sviranju flaute učio je od svog oca Ismaila. Nakon temeljnog obrazovanja, 1976. je prošao audiciju Državnog operskog orkestra "Državne opere i baleta Ankare". Uporedo sa pripremom programa za duet flauta i harfa za TRT Ankara Radio nastupao je kao solista sa Kamernim orkestrom Ankare. Godine 1983. preselio se u Izmir i zaposlio u Državnoj operi i baletu kao vodeći solo flautista. Uz nastupe sa orkestrom nastavio je da njeguje formu dueta za flautu i harfu, kamernu muziku i solističke nastupe. Zahvaljujući privatnoj stipendiji studirao je u klasi profesora Hermana Klemejera u "Hochschule für Musik und Theater München" gdje je nastavio i master studije u klasi Dr Johena Gartnera. Dobio je diplomu "majstora flautiste" minhenskog „Rihard Štraus” konzervatorijuma 1992. Svirao je na turnejama kroz Italiju, Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Francusku, Holandiju, Češku, Mađarsku, Azerbejdžan, Rusiju, Meksiko i još mnoge druge evropske zemlje. Učestvuje na operskim i muzičkim festivalima u raznim zemljama tokom godine, nastavljajući da radi kao predavač flaute i kamerne muzike u Izmiru na Konzervatorijumu "Dokuz Eylül" Univerziteta.

image

ANA VASIĆ

-FOTO: STRAHINJA AćIMOVIć/DANI MUZIKE

Ana Vasić rođena je 1989. godine u Zvorniku. Osnovno muzičko obrazovanje stekla je u OMŠ „Petar Konjović" u Beogradu, u klasi profesorke Aleksandre Bajler. U SMŠ „Josip Slavenski" u Beogradu završila je klavir, kao i odsjek za muzičku teoriju i ranu muziku, instrument renesansna harfa. Osnovne i master akademske studije klavira završila je na FMU u Beogradu, u klasi profesorke Tijane Humo. Bila je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije za stipendiranje najboljih studenata završnih godina osnovnih akademskih studija, kao i za najbolje studente master studija. U toku školovanja usavršavala se kod istaknutih pijanista i profesora. Nastupala je na brojnim koncertima, kao solista i u kamernim sastavima. Od 2015. godine, često sarađuje sa Beogradskom filharmonijom. Radila je i muziku za kratkometražne animirane filmove. Trenutno radi kao nastavnik klavira u Muzičkoj školi u Herceg Novom, kao i u Muzičkoj školi „Vida Matjan” u Kotoru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. avgust 2024 22:17