/ -SHUTTERSTOCK
06/11/2025 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bol u grlu može duže da traje ako jedete ove namirnice

Bol u grlu je jedan od najčešćih simptoma prehlade, alergija i drugih infekcija, a osim što je neprijatan, može ozbiljno da utiče na svakodnevno funkcionisanje.

Može da nastane zbog sasvim bezazlenih razloga, poput suvog vazduha ili glasnog pjevanja na koncertu. Bez obzira na uzrok, ishrana ima važnu ulogu u procesu oporavka, ističe dijetetičarka Samanta Piterson za Real Simple.

Kako kaže, ključno je birati hranu koja umiruje upalu i izbjegavati namirnice koje dodatno iritiraju grlo ili podstiču stvaranje sluzi.

Donosimo pregled hrane koju bi trebalo izbegavati dok vas boli grlo.

Kisele namirnice pogoršavaju iritaciju

Kod bola u grlu je preporučljivo izbjegavati kiselu hranu poput pomorandži, limuna, sokova od citrusa, paradajza i soseva na bazi paradajza.

"Kiselost dodatno nadražuje već upaljenu sluzokožu, što može pojačati osjećaj peckanja i bola", objašnjava Piterson. Umesto toga, dijetetičarka Medi Paskvarijelo preporučuje blaže i nježnije voće, kao što su banane.

Začinjena hrana može da pogorša kašalj

Iako začinjena jela mogu da djeluju primamljivo, naročito kada su ukus i miris smanjeni, ona mogu dodatno da iritiraju grlo, posebno ako bol dolazi uz kašalj.

"Ako baš želite začinjenu supu ili bujon, ublažite začine više nego inače", savjetuje Paskvarijelo.

Međutim, ako vam je grlo veoma osjetljivo, bolje je da sačekate sa ljutim jelima dok se stanje ne poboljša.

Hrskava i suva hrana može da oštetiti grlo

Namirnice poput krekera, pereca i tosta treba izbjegavati jer mogu grebati i dodatno da nadraže već osjetljivo grlo.

"Gruba tekstura tih namirnica može da djeluje poput šmirgle na upaljeno tkivo", objašnjava Piterson.

Umjesto toga, preporučuje se mekša i nježnija hrana koja se lako guta, poput pire krompira, ovsenih pahuljica, laganih supa ili smutija.

Prevrući napici mogu da naprave više štete nego koristi

Iako se topli napici često povezuju s olakšanjem kod bola u grlu, prevruća tečnost može dodatno da opeče i oštetiti grlo. Paskvarijelo savjetuje da napici budu topli, ali ne vreli.

Osim toga, olakšanje mogu da pruže i hladni smutiji.

Alkohol dodatno isušuje i slabi imunitet

Suprotno uvreženom mišljenju, alkohol ne ubija bakterije koje uzrokuju bol u grlu. Naprotiv, može dodatno da iritira grlo, dehidrira organizam i oslabiti imuni sistem.

"Dok ste bolesni, držite se vode, toplog čaja, smutija i bujona", poručuje Paskvarijelo.

Mliječni proizvodi mogu da podstaknu stvaranje sluzi

Iako se hladni mliječni proizvodi poput sladoleda čine kao logičan izbor za umirivanje grla, kod nekih ljudi mogu da zgusnu sluz i pogoršaju simptome. To važi i za tople mliječne soseve.

Piterson preporučuje biljne alternative, poput smutija na bazi bademovog ili kokosovog mlijeka.

"Hladnoća smanjuje upalu, a biljno mlijeko ne podstiče stvaranje sluzi", objašnjava.

Kofein može da isušiti grlo

Pića sa kofeinom, poput kafe i energetskih napitaka, mogu dodatno da isuše grlo i ometaju san, koji je ključan za oporavak.

"Imuni sistem najbolje radi dok spavate", kaže Piterson.

Umjesto kafe, preporučuje biljne čajeve poput kamilice, korena sladića ili bijelog sleza. Ako dodate malo meda, dobićete napitak koji umiruje grlo i djeluje antimikrobno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. decembar 2025 03:12