
Postoji više vrsta krompira, ali najčešće se upotrebljavaju bijeli ili crveni krompir.
Ukoliko uporedimo udio hranljivih sastojaka i nutritivnu vrijednost, i bijeli i crveni krompir su jako slični. Obje vrste krompira bogate su kalijumom, vitaminom C, gvožđem, kao i ugljenim hidratima koji održavaju crijeva zdravima.
Glavna razlika između ove dvije vrste krompira ipak je udio ugljenih hidrata. Naime, prosječni bijeli krompir sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33.9 grama. Pored toga, bijeli krompir ima i malo više kalorija (159) u odnosi na crveni (151).
Kada su u pitanju kalijum i vitamin C, crveni krompir ima blagu prednost u odnosu na bijeli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih spojeva, zavisno od toga koliko je pigmentiran.
Međutim, način pripreme krompira mnogo utiče na to koliko će ova namirnica ostati zdrava. Preporučuje se pečeni, kao i kuvani krompir naspram prženog.
Ukratko, obje vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krompir bio dobar i zdrav za konzumiranje.
Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali bijeli, odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.
Коментари (0)
Оставите свој коментар