Ilustracije / - SHUTTERSTOCK
17/10/2022 u 18:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dunje za dobar imunitet

Sok od dunje liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnima, kao i za liječenje upala želudačne i crijevne sluzokože

Svi djelovi dunje su ljekoviti: sjemenke, listovi i plod. Ovo jesenje voće ima antibakterijska svojstva, dobro je za varenje, čuva srce, sprečava razvoj malignih ćelija i anemiju, jača imunitet...

Sok od dunje liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnima, kao i za liječenje upala želudačne i crijevne sluzokože.

Dunja se upotrebljava i za ublažavanje upale sluzokože ždrijela, krajnika, disajnih puteva, kao i protiv obilnih menstruacija.

Onima koji pate od čira na želucu za užinu se savjetuje topli pire od ploda dunje.

Kada se obare njene sjemenke dobija se lokovita sluz koja može da posluži za zacjeljenje rana i protiv opekotina. 

S obzirom na to da obiluje antioksidantima, korisna je u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati pojavu kancera.

Čaj umiruje kašalj

Da biste smirili kašalj, disajne tegobe, promuklost i ublažili simptome bronhitisa, osim soka od ploda dunje može da pomogne i čaj. Operite, očistite i presijecite dunju na četiri dijela. Odstranite sjemenke i tvrdi dio oko njih, a mesnati isijecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promijenili boju. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procijedite i pijte u gutljajima tokom cijelog dana.

Dunja sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C kojeg ima u ovom jesenjem plodu.

Visok sadržaj gvožđa u dunji sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.

Od vitamina dunja ima najviše vitamina C, ali i veliku količinu karotena (provitamina A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom. Iz ovog razloga smatra se nezaobilaznom saveznicom za jačanje imuniteta pred predstojeću zimu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:49