Svi djelovi dunje su ljekoviti: sjemenke, listovi i plod. Ovo jesenje voće ima antibakterijska svojstva, dobro je za varenje, čuva srce, sprečava razvoj malignih ćelija i anemiju, jača imunitet...
Sok od dunje liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnima, kao i za liječenje upala želudačne i crijevne sluzokože.
Dunja se upotrebljava i za ublažavanje upale sluzokože ždrijela, krajnika, disajnih puteva, kao i protiv obilnih menstruacija.
Onima koji pate od čira na želucu za užinu se savjetuje topli pire od ploda dunje.
Kada se obare njene sjemenke dobija se lokovita sluz koja može da posluži za zacjeljenje rana i protiv opekotina.
S obzirom na to da obiluje antioksidantima, korisna je u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati pojavu kancera.
Dunja sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C kojeg ima u ovom jesenjem plodu.
Visok sadržaj gvožđa u dunji sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.
Od vitamina dunja ima najviše vitamina C, ali i veliku količinu karotena (provitamina A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom. Iz ovog razloga smatra se nezaobilaznom saveznicom za jačanje imuniteta pred predstojeću zimu.