/ - ФОТО: UNSPLASH ilustracija
16/06/2022 u 22:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Једноставни начини да не добијете превише килограма у трудноћи

А ако изаберете здраву храну и одлучите се за лагане, али редовне вјежбе, можете чак и да будете у бољој форми током трудноће

Иако је добијање на тежини током трудноће сасвим нормално, постоје једноставни начини да се увјерите да нећете добити превише килограма. А ако изаберете здраву храну и одлучите се за лагане, али редовне вјежбе, можете чак и да будете у бољој форми током трудноће. 

 Ово су неки од савјета стручњака које вам могу помоћи да останете у форми током трудноће:

Пијте воду

1. Сједите и устаните окретањем у страну - Како вам стомак постаје све већи, готово је немогуће спријечити одвајање трбушних мишића. То се дешава због притиска ваше бебе која расте и свих хормонских промјена кроз које ваше тијело пролази током трудноће. 

Иако је ово одвајање безопасно, може изазвати нелагодност и оставити „избочину“, чинећи ваш стомак већим. Да бисте избјегли даље одвајање стомака, покушајте да се откотрљате на бок када устајете из кревета или желите да сједнете.

2. Држите флашу воде на дохват руке - Пијење довољно воде је од суштинског значаја за ваше опће здравље и може вам помоћи да одржите своју тежину под контролом. Одржавање хидратације је посебно важно током трудноће јер вода помаже у формирању плаценте, пише Аваз.

Може бити исцрпљујућа

3. Избјегавајте начин размишљања „једемо за двоје“ - Иако је можда тешко контролирати жељу за храном, не би требало да удвостручите уобичајени калоријски унос. 

Иако је примамљиво мислити да можете да једете све и свашта само зато што сте трудни, ипак ћете морати да изгубите ту тежину након порођаја. У ствари, потребно вам је само око 300 калорија дневно изнад вашег нормалног уноса почевши од другог тромјесечја трудноће.

4. Једите највећи оброк у вријеме ручка - Трудноћа може бити исцрпљујућа. Али, да не бисте нагомилали непотребне килограме, боље је да свој највећи оброк поједете у вријеме ручка. Практицирање здравог и хранљивог ручка и лагане вечере може вам помоћи да лако управљате својом тежином.

Вјежбе истезања

5. Одвојите вријеме за вјежбање - То што сте трудни не значи да морате да проводите дане лежећи на каучу, ма колико то звучало примамљиво. Лагане и редовне вјежбе ће вам помоћи да побољшате расположење и држите тежину под контролом. 

Иако се неке активности, као што су кошарка или врућа јога, не препоручују током трудноће, можете уживати у шетњи и другим вјежбама са малим утицајем. Вјежбе истезања, такођер, су врло добре током трудноће и дјевојке које практицирају ову врсту вјежби обично имају и лакши порођај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:24