Ovaj napitak se često smatra otpadom koji nastaje prilikom proizvodnje sira, a zapravo ima brojne benefite za zdravlje i tajni je saveznik u mršavljenju.
Riječ je o tečnoti koja nastaje prilikom proizvodnje, nakon što se mlijeko zgruša. Upravo ta tečnost sadrži visokokvalitetne proteine, minimalne količine ugljenohidrata i masti, a bogata je i vitaminom B te kalcijumom, kalijumom i laktatom.
Izuzetno je zasitna, što je čini dobrim izborom za one koji pokušavaju smanjiti unos hrane. Proteini koje sadrži poznati su po tome da pomažu u očuvanju mišićne mase tokom mršavljenja - što je ključno jer više mišića znači i veća potrošnja kalorija u mirovanju.
Sadrži i visok udio aminokiselina, pomaže kod regulisanja insulina i šećera u krvi, što dodatno pomaže u mršavljenju jer smanjen nivo šećera u krvi znači i manja želja za slatkim. Zbog toga se savjetuje da je pijete ujutro ili kao međuobrok.
Uz to sve, djeluje i kao prirodni diuretik jer pomaže organizmu da se riješi viška tečnosti, što može rezultirati bržim početnim gubitkom kilograma. Osim toga, podupire zdravlje jetre i bubrega te potiče probavu, zahvaljujući prisutnosti laktata i mliječne kiseline.
No, ne trebate pretjerivati s unosom sirutke. Preporučeni dnevni unos je jedna do dvije čaše. Budući da je prilično neutralnog ukusa, možete je koristiti kao bazu za smoothieje ili neke druge recepte koji zahtijevaju mliječne proizvode.
Ipak, osobe s intolerancijom na laktozu trebale bi ipak pripaziti i početi s manjim količinama. Takođe, važno je birati prirodnu, nepasteriziranu sirutku ako je moguće, kako bi se očuvali svi korisni enzimi.
