/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA, MED
27/04/2023 u 16:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Livadski, bagremov ili šumski: Koji med je najzdraviji

Kvalitet i sastav zavise od mnogo faktora

Livadski, bagremov, šumski, lipov, suncokretov ili neki drugi? Ovo su samo neka od pitanja koja muče mnoge potrošače i ljubitelje meda. Kvalitet i sastav zavise od mnogo faktora.

Važan parametar

Kvalitet i količina meda nije svake godine identična, to znači da varira od sezone do sezone. Neki od faktora koji utiče na kvalitet meda jesu vremenski uslovi, teritorijalna rasprostranjenost biljnih vrsta, kao i međusobne interakcije ova dva prirodna faktora, piše Bl portal.

Takođe, važan parametar predstavlja i temperatura, zatim količina padavina u toku vegetacije pojedinih biljnih vrsta, što je jako bitno zbog nektara koji će biljke dati, kao i kakav će njegov sastav biti.

Ljudski faktor u proizvodnji meda jako je bitan, kvaliteta i sigurnost meda takođe u velikoj mjeri zavise i od samog pčelara koji ga proizvodi. Vrlo je važno na koji način pčelar brine o svojim pčelama, prenosi Avaz.

Hronična oboljenja

Jedna od narodnih izreka se tiče meda i njegovih ljekovitih svojstva: “Uzimajte med kao hranu da ga poslije ne biste koristili kao lijek.”

Bagremov med se preporučuje maloj djeci i osobama s blagom alergijom na polen zbog blagog ukusa i nešto manjeg sadržaja polena.

Livadski med se preporučuje za svakodnevnu upotrebu.

Suncokretov med se preporučuje osobama s hroničnim kardiovaskularnim oboljenjima.

U brojnijim studijama prikazano je pozitivno djelovanje meda od bagrema i lipe na dišne puteve. Takođe se spominju i neke druge vrste meda za jačanje imunološkog sistema, poboljšanje krvne slike ili umanjenje sive mrene.

Imunološki sistem

Neosporno je koliko je med zdrav i pogodan za jačanje imunološkog sistema kod ljudi. Ipak, bitno je reći da isti med različito djeluje kod raznih ljudi, da je sve stvar subjektivnog reagiranja organizma.

Svaki prirodni med je zdrav na svoj način, tako da slobodno možete jesti. Ali morate znati da ne reagira svačiji organizam isto. Za ono što pomogne jednoj osobi, ne može se sa sigurnošću reći da će pomoći nekoj drugoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:18