/ -SHUTTERSTOCK
22/07/2024 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nutricionisti upozoravaju: Previše malina može dovesti do stomačnih tegoba

Maline su veoma zdravo bobičasto voće. Naime, one sadrže mnogo antioksidanasa koji pomažu u smanjenju krvnog pritiska i rizika od srčanih bolesti, a bogate su i vitaminima C i K, kao i kalijumom, gvožđem i manganom, piše Index.hr.

Nutricionistkinja Tereza Đentile objasnila je da su maline posebne zbog procenta vlakana koji se nalazi u tom voću. Naime, šolja malina sadrži čak osam grama vlakana, što je mnogo više nego u drugim namirnicama.

"Biljna vlakna neophodna su za normalan rad probavnog sistema pa pozitivno utiču na srce", rekla je Đentile. Međutim, upravo sa vlaknima treba da budemo oprezni jer ona, u prevelikim količinama, mogu da dovedu do stomačnih problema, nadutosti i proliva. Prema smernicama, ljudi bi trebalo da konzumiraju 28 grama vlakana dnevno. Ako inače ne konzumirate previše vlakana, kada odlučite da ih uvrstite u svoju ishranu, činite to postupno i pratite kako se osjećate. Naravno, pijte dovoljno vode kako biste ublažili želudačne probleme usled povećanja dnevnog unosa vlakana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. septembar 2024 04:56