Kardiolog dr Asimin Čima tvrdi da je to izuzetno rizično.
"Srčani udar nastaje kada se arterija koja vodi do srca potpuno začepi. Moždani udar se događa kada je arterija koja vodi do mozga blokirana", objasnio je za Parade.
Ljekari naglašavaju da se pritisak može da se smanji kombinacijom promjena u ishrani i životnim navikama. Stručnjaci ističu da se jedno voće posebno izdvaja kao korisno za osobe koje žele da snize pritisak – nar.
Njegova redovna konzumacija povezuje se s pozitivnim efektima na krvne sudove, a ljekari ga sve češće preporučuju kao jednostavnu podršku u ishrani. Kardiolozi naglašavaju da nar deluje i kratkoročno i dugoročno. Prema riječima kardiološkinje dr Karol Votson, nar je bogat antioksidansima koji sprečavaju oksidaciju holesterola i smanjuju upalu.
Dr Čima dodatno pojašnjava: "Tajna je u njihovom visokom nivou snažnih antioksidanasa, posebno punikalagina i antocijanina – to su prirodne supstance koje naru daju njegovu jarku boju i osvježavajući ukus."
Osim nara, ljekari preporučuju i zeleno lisnato povrće bogato nitratima i vitaminom K. Dr Čima objašnjava da nitrati podstiču širenje krvnih sudova, dok vitamin K sprečava nakupljanje kalcijuma u arterijama.
Naglašava i da visoki pritisak često nema simptome te da je jedini način rane detekcije redovno mjerenje pritiska, holesterola i šećera u krvi.
