Znate da biste trebalo da da ograničite šećer u svojoj ishrani, ali velike su šanse da jedete više šećera nego što mislite. Evo kako vam tijelo možda govori da ograničite unos šećera.
Izbijaju vam bubuljice
Konzumiranje previše šećera može izazvati izbijanja nečistoća na vašoj koži. Studija objavljena u Journal of Academy of Nutrition and Dietetics ukazuje na vezu između ishrane s visokim udjelom šećera i ozbiljnosti akni. Učesnici sa umjerenim do teškim aknama izvjestili su o većem unosu šećera u poređenju sa osobama koje su imale blage akne ili ih uopšte nisu imale, piše The Healthy, prenosi N1.
Osjećate se previše umorno
Ako jedete hranu prepunu skrivenog šećera i očito vam nedostaju proteini, vlakna i masnoće – recimo, pecivo – mogli biste osjetiti popodnevni pad energije. Mogli biste osjetiti jaku glavobolju ili želju da ležite u krevetu. Uravnotežena i hranjiva ishrana sprječava da šećer u krvi padne s visokog nivoa šećera na letargično nizak nivo.
Rušite se od umora nakon treninga
Pravilan unos energije u vaše tijelo ključan je za dobar trening. Ako se čini da vježbanje postaje sve teže, možda je za to kriva ishrana s visokim udjelom šećera.
- Ako povećate šećer u krvi s vrlo slatkom hranom neposredno prije intenzivnog napora, možete se nakon toga osjećati vrlo umorno, kaže dr Sara Folta, docentkinja na Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy.
Nikad niste siti
Zašto je tako lako posegnuti za još jednim komadom torte? Hrana koja je bogata šećerom, ali ima malo proteina, vlakana i drugih hranjivih materija, ne daje osjećaj sitosti, kaže Folta.
- Šećer ne pokreće iste mehanizme u tijelu zbog kojih se vaše tijelo osjeća kao da je upravo jelo, kaže ona.
Vaš stomatolog ima loše vijesti
Karijes je oduvijek bio ne tako suptilan znak ljubitelja slatkog: Zamislite djecu koja jedu previše lizalica ili gutaju pune šake želea. Kada bakterije u vašim ustima probavljaju bilo koju vrstu ugljenih hidrata, proizvode kiselinu koja se u kombinaciji s vašom pljuvačkom stvara plak, koji se, ako se ne očisti, nakuplja na zubima i počinje da nagriza zubnu gleđ. Taj proces označava početak stvaranja karijesa. Pobrinite se da perete zube najmanje dva puta dnevno kako biste smanjili efekat šećera.