/ -SHUTTERSTOCK
24/12/2025 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šest potencijalnih zdravstvenih rizika od konzumiranja previše čia sjemenki

Čia sjemenke mogu biti bogate hranjivim tvarima, ali mogu izazvati nuspojave, posebno ako ih jedete previše.

 Kako navodi Health, potencijalne komplikacije konzumiranja čia sjemenki uključuju probavne probleme, gušenje, interakcije lijekova, alergijske reakcije i druge zdravstvene rizike. 

Probavni problemi

Dvije kašike čia sjemenki sadrže otprilike 30 do 40 posto preporučene dnevne količine vlakana. Vlakna su neophodna za zdravu probavu. Međutim, previše vlakana može uzrokovati probavne probleme.

Ako jedete prekomjernu količinu chia sjemenki, možete imati probavne probleme poput: nadutosti, boli u tomaku, plinova, zatvora i proliva.

Ako želite povećati ukupni unos, postupno povećavajte količinu vlakana koju jedete dnevno. To, uz pravilnu hidrataciju, može pomoći u izbjegavanju probavnih smetnji.

Gušenje

Jedenje velikih količina suhih čia sjemenki može povećati rizik od gušenja. Čia sjemenke upijaju se i šire kada dođu u dodir s vodom.

Dakle, ako jedete suve čia sjemenke, a zatim ih isperete pićem, sjemenke se mogu proširiti u vašem jednjaku. Gušenje suvim čia sjemenkama vjerovatnije je ako imate stanja koja uzrokuju probleme s gutanjem ili sužen ili začepljen jednjak.

Problemi s apsorpcijom hranjivih tvari

Vlakna i fitinska kiselina u čia sjemenkama mogu utjecati na to kako vaše tijelo apsorbuje minerale poput kalcija, cinka i gvožđa.

Topiva vlakna u čia sjemenkama stvaraju gusti, ljepljivi gel koji se naziva sluz unutar vašeg probavnog sistema. Ovaj gel može otežati crijevima apsorpciju hranjivih tvari. Fitinska kiselina u čia sjemenkama veže se za minerale poput kalcijuma, gvožđei cinka, što takođe ograničava apsorpciju.

Interakcije lijekova

Vlakna i druge hranjive tvari u čia sjemenkama takođe mogu uticati na to kako vaše tijelo apsorbuje neke lijekove usporavajući apsorpciju hranjivih tvari. Poznato je da čia sjemenke negativno djeluju na lijekove kao što su lijekovi za dijabetes i krvni pritisak.

Problemi s bubrezima

Čia sjemenke su dobar izvor kalija i fosfora, minerala koje biste trebali ograničiti ako imate bolest bubrega. Za poređenje, porcija od 100 grama chia sjemenki osigurava 55 posto preporučenog dnevnog unosa za fosfor i 14 posto preporučenog dnevnog unosa za kalijuma.

Oštećeni bubrezi imaju problema s filtriranjem kalija i fosfora iz krvi. Ako imate bolest bubrega i konzumirate čia sjemenke, možete povećati rizik od nakupljanja kalija i fosfora.

Konzumiranje čia sjemenki takođe može povećati rizik od bubrežnih kamenaca uzrokovanih kalcijumovim oksalatom, posebno ako ste prije imali bubrežne kamence. To je zato što čia sjemenke imaju visok udio oksalata, koji se veže s kalcijumom u bubrezima i stvara kamence.

Iako zvuči kontradiktorno, jedenje čia sjemenki s izvorom kalcija, poput jogurta, može pomoći u sprječavanju bubrežnih kamenaca. To je zato što se kalcij veže na oksalat u želucu, sprječavajući ga da dođe do bubrega.

Alergijske reakcije

Alergijske reakcije na čia sjemenke su rijetke, ali moguće. Čia sjemenke, susam i lješnjaci sadrže slične proteine. Dakle, ako ste alergični na susam ili lješnik, možete imati alergijsku reakciju i na čia sjemenke.

Neki prijavljeni znakovi i simptomi alergijske reakcije na čia sjemenke mogu uključivati: svrabne, suve mrlje na koži, svrabu ustima, osip, oticanje lica, vrtoglavice i kratkoću daha.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. decembar 2025 20:02