/ GETTY IMAGES-KHALETSKI SIARHEIGOFFKEIN.PRO
13/08/2024 u 17:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šest vrsta čajeva koji ubrzavaju metabolizam i mršavljenje

Ljeto je u punom jeku i mnogi od nas tek treba da odu na odmor. Ukoliko je to slučaj i sa vama, sigurno još uvijek pokušavate da dovedete liniju do savršenstva kako biste što brže postigli željeni rezultat.

Najbolji čajevi za mršavljenje

Kada je riječ o mršavljenju, metabolizam igra važnu ulogu. Metabolizam je u stvari način na koji vaše tijelo koristi sve što pijete i jedete da bi to pretvorilo u energiju, dakle, brz metabolizam brže sagorijeva energiju. Iako svaki organizam na drugačiji način sagoreva energiju, još uvijek možete pronaći način da ga ubrzate. Tu mogu pomoći pića bogata mikronutrijentima i antioksidansima kao što je čaj. Postoji nekoliko vrsta čajeva koje su efikasnije od drugih.

Čaj od đumbira

Ovaj čaj se smatra jednim od najzdravijih, a veoma je pogodan i za mršavljenje. Čaj od đumbira sadrži jedinjenja kao što su gingerol i segaol koji deluju antioksidativno na tijelo, smanjujući oštećenje slobodnih radikala. Ova oštećenja negativno utiču na tijelo povećanjem oksidativnog stresa što dovodi do povećanja tjelesne težine. Stoga je ovaj čaj veoma efikasan u skidanju kilograma.

 Crni čaj

Ovo piće se smatra važnim delom mnogih kultura. Pored prijatnog ukusa, ovaj čaj sadrži kofein kao i korisne hranljive materije koje stimulišu metabolizam. Prema istraživanjima, crni čaj je bogat flavonima koji ubrzavaju metabolizam i podstiču gubitak težine podržavajući sagorijevanje viška kalorija i masti u tijelu. Kofein u čaju takođe pomaže ubrzanju metabolizma.

Mača čaj

Najbolji čajevi za mršavljenje na svojoj listi imaju i mača čaj. Ovo je zaista zdrav napitak koji pomaže u borbi protiv viška kilograma. Šolja mača čaja prije treninga ubrzava metabolizam: mikroelementi sadržani u napitku oksiduju masti što podstiče ubrzanje metabolizma.

Zeleni čaj

Ova vrsta čaja je možda najpoznatija i najtraženija među onima koji gube na težini. Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u sagorijevanju masti. Posebno je korisno piti ovaj čaj prije i posle treninga. Ovaj čaj sadrži veliku količinu katehina koji su uključeni u razgradnju masnih ćelija.

Ulong čaj

Ulong (Oolong) čaj ima blagotvorno dejstvo na gubitak težina. Činjenica je da elementi sadržani u napitku utiču na apsorpciju masti u tijelu. U studiji iz 2009. godine, više od 66% gojaznih učesnika, nakon šestonedeljnog eksperimenta u kom su pili 8g ulong čaja dnevno, izgubilo je 1 kilogram samo uključivanjem čaja u ishranu.

 Roibos čaj

Za razliku od drugih vrsta čaja, Roibos (Rooibos) ne sadrži kofein. Ovo je biljni napitak porijeklom iz Južne Afrike koji pomaže da se ubrza metabolizam šećera i metabolizam zbog visokog sadržaja aspalatina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 17:11