/ -SHUTTERSTOCK
04/06/2024 u 17:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sok od višanja tjera nesanicu i poboljšava pamćenje

Višnje su pravo čudo prirode jer sadrže obilje hranljivih i blagotvornih sastojaka koji čuvaju zdravlje. Spisak prednosti ovog crvenog, bobičastog voća zaista je impresivan.

Šta sve može sok od višanja

1. Tjera nesanicu

Sok od višanja sadrži triptofan i podstiče lučenje melatonina koji nam je neophodan da bismo utonuli u san. Ako patite od nesanice ili se često budite umorni, počnite da pijte po čašu soka od višanja, uveče prije spavanja kako biste zaspali i duže spavali. U pilot studiji koja je ispitivala dejstvo soka od višanja na nesanicu iz 2018. godine, većina ispitanika povećala je vrijeme spavanja za 84 minuta. 

2. Ublažava giht

Giht je bolan oblik artritisa koji se javlja kada se u tijelu nakuplja mokraćna kiselina. Prema Fondaciji za artritis, "u 2019. pregled šest studija otkrio je da sok od višanja značajno smanjuje nivo mokraćne kiseline i smanjuje učestalost napada gihta." Druga istraživanja su otkrila da višnje mogu ublažiti bolove u zglobovima kod ljudi sa osteoartritisom.

3. Ubrzava oporavak mišića nakon treninga

Mnogi sportisti piju sok od višanja kako bi ubrzali oporavak mišića i ublažili bol, ali da li to zaista funkcioniše? Studija u Journal of the International Societi of Sports Nutrition objavljena 2010. godine bavila se smanjenjem bola nakon trčanja na duge staze. 

Učesnici koji su ovaj sok dva puta dnevno tokom 7 dana prije događaja i na dan trke prijavili su da su imali manje povećanja bola posle trke, u poređenju sa placebo grupom. Istraživači su ovaj rezultat pripisali prirodnom antiinflamatornom i antioksidativnom kapacitetu višanja.

4. Poboljšava pamćenje

Osim što poboljšava fizičko telo, sok od višanja može poboljšati i um, to jest kognitivne funkcije. Zasluge za to se pripisuju polifenolima, antocijaninima i melaninu. Ova bioaktivna jedinjenja mogu smanjiti upalu i oksidativni stres. A to su faktori koji doprinose degenerativnim poremećajima mozga, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

5. Snižava krvni pritisak

Sok od višnje je jedna od mnogih namirnica sa visokim sadržajem kalijuma, pa se preporučuje osobama koje imaju visok krvni pritisak. Ako se konzumira često, može smanjiti rizik od moždanog udara.

6. Podstiče mršavljenje

Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima, napitak od višanja može pomoći da se skine višak kilograma. A naročito pomaže onim akoji imaju nagomilano salo oko stomaka. Naravno ovo važi za svježe cijeđeni sok od višanja (kao i sve prethodno navedeno), koji ne sadrži dodate šećere, aditive i konzervanse.

7. Poboljšava vid

Šargarepa dobija veliku pažnju zbog svoje povezanosti sa boljim vidom, ali ne treba zanemariti ni višnje. Jedna studija otkrila je da su pacijenti sa glaukomom prijavili poboljšanje vida i smanjenje simptoma nakon uzimanja antocijana, jedinjenja koje se nalazi u soku od višanja. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jul 2024 10:33