/ -SHUTTERSTOCK
10/11/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bakin recept za proju koja vraća u djetinjstvo

Nema ništa ljepše od starinskog recepta za proju koji mirisom vraća u djetinjstvo.

Nema ljepšeg početka dana od mirisa svježe pečene proje. Ovaj jednostavan i starinski specijalitet od kukuruznog brašna omiljen je u porodicama već generacijama. Mekana, zlatna i puna ukusa, proja se savršeno slaže uz čašu jogurta, ali i kao prilog uz sarmu ili podvarak. Priprema je brza, a rezultat – pravi domaći doručak koji grije dušu i tijelo.

Sastojci:

– 350–400 g kukuruznog brašna

– 1 čaša mlake vode (malo veća od standardne čaše)

– 1 prašak za pecivo

– So po ukusu

– Mast ili ulje za podmazivanje tepsije

Priprema:

U veću činiju stavite kukuruzno brašno, dodajte prašak za pecivo i so.

Postepeno sipajte mlaku vodu i mešajte dok ne dobijete smjesu gušću od one za palačinke. Po potrebi dodajte još malo vode. Podmažite tepsiju mašću ili uljem.

Sipajte smjesu u pripremljenu tepsiju i poravnajte varjačom ili kašikom. Stavite u unaprijed zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite 15–20 minuta, dok proja ne dobije zlatnu boju.

Ispečenu proju lagano poprskajte vodom, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi – tako ostaje mekana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. decembar 2025 19:46