Miris svježe pečenih šljiva koji se širi kuvinjom uvijek nas vrati u djetinjstvo, kada su naše bake pravile svoj čuveni džem. A domaći džem od šljiva upravo je takav – jednostavan, mirisan i prepun nostalgije.
Danas ga možete napraviti bez dugotrajnog miješanja iznad šporeta. Sve što trebate jeste uključiti rernu i pustiti da odradi većinu posla umjesto vas.
Džem od šljiva iz rerne je idealan za sve koji vole prirodan ukus šljiva, a žele pripremu koja ne zahtijeva mnogo truda. Rezultat? Gusta, slatka poslastica koja će savršeno pasati na krišku toplog hljeba ili palačinke.
Sastojci
3 kg očišćenih mekanih plavih šljiva
300 g šećera
2 paketića vanilin šećera
Priprema
Šljive dobro operite, očistite od koštica i narežite na manje komade. Stavite ih u dublju posudu ili lonac za rernu (kako sok ne bi previše prskao).
Pecite na 200 Celzijusovih stepeni dok šljive ne zavriju.
Smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još približno jedan sat, a povremeno promiješajte (otprilike svakih 20 minuta).
Nakon sat pečenja umiješajte šećer pomiješan s vanilin šećerom i vratite u rernu na još jedan sat, uz povremeno miješanje.
Vruć džem ulijte u prethodno zagrijane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopako dok se potpuno ne ohlade.
