
Tijesto s puterom i vanilom je osnova ovog ukusnog kolača, pokrivenog obiljem jagoda. Kolač se vrlo brzo i lako sprema, a nešto duže peče na umjerenoj temperaturi, ali zato vrijedi svaki minut čekanja...
Sastojci Količina
puter 90 g
šećer180 g
krupnije jaje 1
mlijeko 125 ml
ekstrakt vanile 1 kašičica
meko brašno T400 200 g
sop rstohvat
prašak za pecivo 1.5 kašičica
Finale:
čvrste jagode 350-400 g
šećer 2 kašike
Kako pripremiti
Navedene mjere su za okruglu posudu prečnika 20-24 cm. Izmjeriti puter i ostaviti ga na sobnoj temperaturi da bi omekšao. Izmjeriti i prosijati brašno. Oprati, očistiti i iseći svježe i čvrste jagode na četvrtine, a ako su sitnije onda na polovine. Namazati kalup puterom i postaviti pek-papir na dno. Uključiti rernu da se grije na 175°C.
Priprema tijesta:
U činiji pomiješati brašno, so i prašak za pecivo. U drugoj činiji mikserom mutiti nekoliko minuta puter i šećer, dok smjesa ne postane kremasta i vazdušasta. Dodati jaje pa mutiti još nekoliko minuta. Dodati mlojeko i ekstrakt vanile, kao i 2-3 kašike pripremljenog brašna, pa mutiti mikserom dok se smjesa ne bude ujednačila. Dodavati malo po malo preostalo brašno, muteći sve vrijeme mikserom smanjenom brzinom.
Tijesto će biti guste konzistencije. Prebaciti tijesto u pripremljen kalup i poravnati ga. Odozgo poređati isjeckane jagode, koje neće propadati jer je tijesto prilično gusto, a zatim ih posuti s dvije kašike šećera. Staviti pleh u zagrijanu rernu i peći kolač oko sat vremena. Nakon pola sata pokriti pleh alu-folijom.
Konačno, kolač mora da bude zlatno-žute boje i čvrst na dodir. Ostaviti da se potpuno ohladi prije sječenja.
Коментари (0)
Оставите свој коментар