
U čuvenom hotelu Crna Gora u Podgorici se znalo: jela se ili kocka ili sladoled od vanile.
Sa Hotelom urušene su i mnoge uspomene, a svako ima neka svoja sjećanja.
Ovo je recept koji će vas podsjetiti na neka lijepa i prošla vremena.
Kore:
7 jaja (560 kcal)
7 kašika šećera (105g – 420 kcal)
7 kašika brašna (70g – 240 kcal)
3 kašike kakaoa (30g – 95 kcal)
malo soli
Prašak za pecivo
Šerbet:
300 ml vode
5 kašika šećera (300 kcal)
Fil:
500 ml mlijeka (325 kcal)
8 kašika šećera (480 kcal)
8 kašika brašna (275 kcal)
2 vanil šećera (80 kcal)
250g margarina (1835 kcal)
200 g šećera (800 kcal)
Fil 2
2 šlaga (od vanile s vodom-170 kcal)
Fil 3
200 g čokolade za kuvanje (1100 kcal)
8 kašika ulja (120 ml)
8 kašika mlijeka (52 kcal))
2 kašike šećera (120 kcal)
Ukupno: 6972 kcal
Priprema:
Umutiti bjelanca sa malo soli, pa posebno umutioti žumanca sa šećerom dok ne pobijele, dodati im brašno, prašak za pecivo i kakao, i na kraju lagano spojiti sa već umućenim bjelancima.
Presuti u pouljen i pobrašnjan pleh pa peći na 220 stepeni oko 15 minuta, za svaki slučaj provjeriti čačkalicom.
Tijesto prohladiti pa presjeći na dva dijela, kao za tortu.
Dok se kora peče, skuvati šerbet od vode i šećera, kuvati ga minut-dva od kad proključa pa i njega ostaviti da se hladi.
Razmutiti za krem brašno i šećer u mlijeku, sa vanilinim šećerom pa kuvati na tihoj vatri miješajući da ne bi dobili grudvice. Ohlađen krem dodati u već pjenasto umućen margarin sa šećerom.
Dodatno umutiti i dva šlaga od vanile i rastopiti 200 grama čokolade za kuvanje sa uljem i mlijekom uz malo šećera.
Prvu koru poprskati sa pola šerbeta, premazati polovinom fila pa preklopiti drugom korom. Nju poprskati ostatkom šerbeta, premazati ostatkom fila i umućenim šlagom. Dio šlaga ostaviti za ukrašavanje.
Sve preliti prohlađenom rastopljenom čokoladom, pa ostaviti u frižider na par sati da se ohladi.
Rezati kocke, ukrasiti ih šlagom pa se sa nostalgijom sjećati lijepih trenutaka na terasi hotela, kao i mnogi drugih koji nestadoše, ostavljajući samo trag u našim srcima i požutjelim dnevnicima.
Izvor: Kuvaj za me