
Lazanje sa mesom i povrćem, ručak za cijelu porodicu.
Sastojci:
– 1 pakovanje lazanja
– 750 ml sosa od paradajza
- 250 g junećeg mljevenog mesa izdinstano sa
- 1 veći crni lukom
- so, biber
- 250 ml punomasne kisele pavlake
- 250g isjeckanog spanaća
- 150 g feta sira
- par kašičica mente
Bešamel:
- 3 kašike maslaca
- 3 kašike brašna
- 1/2 l mlijeka
- 200 g kačkavalja
Priprema:
Juneće mljeveno mesa izdinstati sa crnim lukom i začiniti po želji.
Pavlaku pomiješati sa isjeckanim spanaćem, feta sirom i mentom. Dodati so i biber po ukusu.
Poređati sloj paradajza, pa listove lazanje, pa sloj sir i spanać, zatim sloj mesa, pa opet sloj paradajza i tako ređati dok se ne potroši smjesa. Završiti listovima lazanje.
Poklopiti i peći 25 do 30 minuta na 200 stepeni dok unutra sve ne omekša, onda otkriti, preliti bešamel sosom i zapeći još 15 minuta otkriveno dok ne porumeni, pa izvaditi iz rerne.
Poklopiti i ostaviti da se ohladi najmanje 30 minuta prije serviranja da bi se lakše sjekla.
Za bešamel istopiti maslac na umjerenoj temperaturi. Dodati brašno i mlijeko i kuvajte lagano dok se sve ne zgusne miješajući neprestano.
Kad se zgusne, dodati rendani kačkavalja, pa miješati dok se ne otopi, a zatim skinuti sa šporeta. Sačekati da se malo prohladi, pa preliti preko lazanje.