/ FOTO: SHUTTERSTOCK
21/12/2021 u 19:43 h
DAN portalДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ove škembiće u saftu će svako obožavati

Ukusno gurmansko jelo kog nikog neće ostaviti ravnodušnim

Za ovo jelo potrebne su vam dvije veštine: kulinarsko umijeće i moć ubjeđivanja – u stilu „ma samo probaj i vidjećeš“.

Tako su "prevareni“ postali najvatreniji pobornici ovog ukusnog gurmanskog jela. 

Sastojci:

1 kg junećih škembića

malo sirćeta

voda

jedna veza zeleni

2-3 čena bijelog luka

2 lista lovora

1 glavica crnog luka

10-tak zrna bibera

voda

2 kašike masti ili 2,5 dl ulja

4 glavice crnog luka

2 narendane šargarepe

5-6 čena isjeckanog bijelog luka

3 kašike brašna

1 kašika aleve paprike

2 kašičice ljute tucane paprike

2 dl soka od paradajza

so, biber po ukusu

malo svježeg peršuna

malo rendanog parmezana

Priprema:

Iako su škembići kupljeni u mesari, već očišćeni i oprani prije pripreme, nanovo se peru u nekoliko vrućih voda, pa stave u hladnu vodu sa malo sirćeta da odstoje par sati.

image
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zatim se ubace u lonac sa listom lovora, naliju slankastom vodom i kuvaju 7-8 minuta, posle čega se ta voda prospe.

Sada u škembiće naliti 1,5 litar nove posoljene vode, dodati cijelu glavicu crnog luka, biber u zrnu, ponovo list lovora, zelen, bijeli luk i sve kuvati oko dva sata – dok škembići ne omekšaju.

Tako skuvane isjeckati na rezance, a vodu u kojoj su se kuvali sačuvati.

U šerpi na masti propržiti sitno sjeckan crni luk i rendanu šargarepu, dodati bijeli luk i čim zamiriši ubaciti isjeckane škembiće. Kratko ih prodinstati, pa dodati brašno i začine (slatku alevu i ljutu tucanu papriku, biber i vegetu).

Sve miješati na vatri nekoliko minuta, usuti paradajz i oko 1,5 litra vode (najprije onu u kojoj su se škembići prethodno krčkali), pa kuvati 30 – tak minuta.

Na kraju gotovi škembići moraju biti lijepo kašasti, a saft u kome su, ni pregust ni suviše rijedak, što postižemo količinom vode koju dodajemo.

Jelo posuti svježim peršunom i narendanim parmezanom pa poslužiti. Kao prilog može se poslužiti omiljena testenina, bareni krompir ili njoke.

Izvor: Majstor amater, Nova.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Коментари (0)

Још нема објављених коментара

Оставите свој коментар

  1. Региструјте се или пријавите на свој налог
05. april 2025 07:24