Spanać unosi svježinu i blagu gorčinu, dok sočna piletina doprinosi hranljivosti i bogatom ukusu. Kremasti sos od pavlake, zajedno sa začinima poput karija, dodaje ovoj pasti toplinu i dubinu ukusa.
Vrijeme pripreme je 30 minuta.
Sastojci:
1 veća glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
100 g spanaća
50 ml vode od skuvane tjestenine
150 g pavlake za kuvanje
150 g kisele pavlake
so (po ukusu)
biber (po ukusu)
1 kašičica karija
50 g rendanog sira
250 g pilećeg filea
250 g tjestenine po izboru.
Priprema:
Skuvajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju, pa je ocijedite i ostavite sa strane. Piletinu isijecite na kockice, posolite, pobiberite i pospite karijem. U tiganju zagrijte malo ulja i ispržite piletinu sa obje strane dok ne dobije zlatnu boju i ne bude potpuno pržena, a onda je izvadite iz tiganja.
U isti tiganj dodajte pavlaku za kuhanje, kiselu pavlaku i malo vode od tjestenina, kako bi sos bio kremast, ali ne previše gust. Dodajte spanać i miješajte dok ne omekša. Sve dobro promiješajte i kuvajte na laganoj vatri pet minuta, dok se ukusi ne povežu. Začinite po ukusu solju, biberom i karijem.
Skuvanu tjesteninu pomiješajte sa kremastim sosom i dodajte prethodno ispečenu piletinu. Posipajte rendanim sirom i lagano promiješajte. Poslužite odmah, dok je jelo toplo i kremasto. Po želji možete dodati i svježe začinsko bilje poput peršuna ili bosiljka za dodatnu aromu.
