
Ako, kao i mi, volite lososa najviše od svih vrsta ribe, onda ćete uživati u ovoj kombinaciji. Od kada smo probali da ga spremimo na ovaj način, uvijek ga želimo ovako.
Sastojci za ribu (količine su za dvije osobe)
400gr svježeg lososa
1 kašika smeđeg šećera
1 kašičica dimljene mljevene paprike
2 čena bijelog luka
malo soli i bibera
1 kašika maslinovog ulja
Sastojci za kremasti sos od bijelog vina
malo maslinovog ulja
1 veza mladog luka
1 čen bijelog luka
250ml pavlake za kuvanje
50ml bijelog vina
50gr parmezana
so, biber
Sastojci za rižoto prilog
150gr pirinča
1 manji cvijet brokolija
malo maslinovog ulja
so, biber
malo limunovog soka
vezica špargli
Oba komada lososa (od po ~200gr) dobro oprati, prosušiti i staviti u pleh na papir za pečenje, kožom na dole. U šoljici pomiješati smeđi šećer, papriku, izgnječeni bijeli luk, so i biber sa kašikom maslinovog ulja (ova smjesa treba da bude gusta). Smjesom namazati obilno oba parčeta. Pored njih u pleh poređati oprane špargle sa odsječenih par cm donjeg dijela, posoliti ih i poprskati maslinovim uljem.
Sve zajedno peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni C 15 minuta, pa pojačati na 220 stepeni C i peći još 5 minuta.
Skuvati pirinač, pa mu dodati sitno isjeckane cvjetiće brokolija koje ste kuvali u kupućoj vodi 5 minuta. Začiniti sve maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom pa ostaviti da se prohladi.
Za pripremu kremastog sosa u tiganju, na malo maslinovog ulja, propržiti sitno sjeckan mladi luk, pa dodati pavlaku za kuvanje i bijelo vino pa sve zajedno krčkati oko 5 minuta. Zatim dodati parmezan, so, biber i izgnječeni bijeli luk pa sve zajedno još kratko krčkati tj. dok sos ne počne da se zgušnjava. Ukoliko volite da sos bude gušći možete razmutiti kašičicu gustina sa dvije kašike hladne vode pa to dodati sosu i još malo prokrčkati.
Služiti sve zajedno, uz čašu dobrog bijelog vina. Prijatno!
Коментари (0)
Оставите свој коментар