Pečeni losos u sosu od bijelog vina / - FB
05/12/2021 u 06:10 h
DAN portalДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pečeni losos u sosu od bijelog vina

Ako volite lososa najviše od svih vrsta ribe, onda ćete uživati u ovoj kombinaciji

Ako, kao i mi, volite lososa najviše od svih vrsta ribe, onda ćete uživati u ovoj kombinaciji. Od kada smo probali da ga spremimo na ovaj način, uvijek ga želimo ovako.

Sastojci za ribu (količine su za dvije osobe)

400gr svježeg lososa

1 kašika smeđeg šećera

1 kašičica dimljene mljevene paprike

2 čena bijelog luka

malo soli i bibera

1 kašika maslinovog ulja

image

Pečeni losos u sosu od bijelog vina

- FB

Sastojci za kremasti sos od bijelog vina

malo maslinovog ulja

1 veza mladog luka

1 čen bijelog luka

250ml pavlake za kuvanje

50ml bijelog vina

50gr parmezana

so, biber

image

Pečeni losos u sosu od bijelog vina

- FB

Sastojci za rižoto prilog

150gr pirinča

1 manji cvijet brokolija

malo maslinovog ulja

so, biber

malo limunovog soka

vezica špargli

image

Pečeni losos u sosu od bijelog vina

- FB

Oba komada lososa (od po ~200gr) dobro oprati, prosušiti i staviti u pleh na papir za pečenje, kožom na dole. U šoljici pomiješati smeđi šećer, papriku, izgnječeni bijeli luk, so i biber sa kašikom maslinovog ulja (ova smjesa treba da bude gusta). Smjesom namazati obilno oba parčeta. Pored njih u pleh poređati oprane špargle sa odsječenih par cm donjeg dijela, posoliti ih i poprskati maslinovim uljem.

Sve zajedno peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni C 15 minuta, pa pojačati na 220 stepeni C i peći još 5 minuta.

Skuvati pirinač, pa mu dodati sitno isjeckane cvjetiće brokolija koje ste kuvali u kupućoj vodi 5 minuta. Začiniti sve maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom pa ostaviti da se prohladi.

Za pripremu kremastog sosa u tiganju, na malo maslinovog ulja, propržiti sitno sjeckan mladi luk, pa dodati pavlaku za kuvanje i bijelo vino pa sve zajedno krčkati oko 5 minuta. Zatim dodati parmezan, so, biber i izgnječeni bijeli luk pa sve zajedno još kratko krčkati tj. dok sos ne počne da se zgušnjava. Ukoliko volite da sos bude gušći možete razmutiti kašičicu gustina sa dvije kašike hladne vode pa to dodati sosu i još malo prokrčkati.

Služiti sve zajedno, uz čašu dobrog bijelog vina. Prijatno!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Коментари (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
    
Још нема објављених коментара

Оставите свој коментар

  1. Региструјте се или пријавите на свој налог
26. april 2025 09:41